ZDRAVLJE ŽENA

REVOLUCIONARNI ZAHVAT KOJI USPORAVA ŽENSKI BIOLOŠKI SAT Hrvatski stručnjak skeptičan: 'Zahvati za odgodu menopauze više su biznis upitne etičnosti'

dr. Davor Ježek
 CROPIX/iStock
Problemi koje neke žene imaju u menopauzi mogu se jednostavnije i jeftinije rješavati lijekovima i drugim terapijama, tvrdi dr. Ježek

Žene bi mogle odgoditi menopauzu i do 20 godina zahvaljujući revolucionarnom zahvatu. Riječ je o zahvatu koji bi mogao promijeniti živote tisuća žena usporavajući njihov biološki sat, tvrdi se u članku upravo objavljenom u The Sunday Timesu. Naglašava se da bi operacija, koja traje samo 30 minuta, također mogla produžiti njihovu plodnost iako liječnici inzistiraju da je cilj odgoditi menopauzu, a ne omogućiti ženama da imaju djecu u šezdesetima.

Postupak se ženama nudi u privatnoj tvrtki, i to onima u dobi do 40. godine. Za sada je devet Britanki u dobi od 22 do 36 godina već podvrgnuto operaciji u kojoj se uzima dio jajnika, a potom se tkivo zamrzava na temperaturi od minus 150 stupnjeva Celzijevih. U banci tkiva ono ostaje dok žene ne dosegnu dob za menopauzu. Zatim se odmrzava i transplantat vraća natrag kako bi pokrenuo njihove prirodne hormone i tako se odgađa menopauza.

Poznata metoda

Operacija uzimanja tkiva jajnika traje tridesetak minuta, a privatno je nudi ženama tvrtka ProFaM (Zaštita plodnosti i menopauze) sa sjedištem u Birminghamu čiji su suosnivači četiri svjetski poznata stručnjaka za reproduktivnu medicinu. Naime, glavni izvršni direktor i suosnivač je profesor Simon Fishel, pionir umjetne oplodnje čiji je znanstveni rad doveo do rođenja Natalie Brown, sestre prve bebe iz epruvete, Louise Brown. Natalie je kasnije postala prva žena rođena uz pomoć IVF-a koja je prirodnim putem rodila vlastitu djecu.

U ProFaM-u tvrde da će biti prva tvrtka koja će i ženama oboljelim od, primjerice, zloćudnih bolesti ponuditi mogućnost zamrzavanja tkiva jajnika kako bi odgodila menopauzu ili očuvala plodnost. Međutim, činjenica je da se ova metoda liječenja poznata u tzv. onkofertilitetni već koristi za liječenje neplodnosti žena koje su zbog zloćudnih bolesti izgubile plodnost, a njih više od 130 već je i rodilo djecu.

“Zašto mislim da je pružanje ženama mogućnosti da odgode menopauzu važno? Jednostavno, znamo da je zagarantirano: ako žena živi dovoljno dugo, ući će u menopauzu. No, prvi put u ljudskoj povijesti žene će živjeti možda čak i duže u menopauzalnom stanju nego u stanju prije menopauze”, objašnjava dr. Fishel potrebu za ovim zahvatom koji inače stoji od 7000 do 11.000 funti. Naime, uzimanje tkiva i zamrzavanje stoji od 4000 do 7000, a implantacija još oko 4000 funti.

No, da se u toj privatnoj klinici više radi o biznisu kad se promovira ‘revolucionarni’ zahvat za odgodu menopauze, a ne liječenju onkoloških pacijentica, točnije omogućavanju rađanja nakon zloćudne bolesti, potvrđuje i prof. dr. Davor Ježek, iz Zavoda za histologiju i embriologiju zagrebačkog Medicinskog fakulteta koji djeluje na KBC-u Zagreb, jedan od ključnih ljudi za osnivanje hrvatske banke tkiva jajnika. Naime, do kraja ove godine trebala bi u život krenuti hrvatska Banka jajnika koja će omogućiti djevojčicama i mladima ženama da i nakon što prebole zloćudnu bolest postanu majke.

Terapijski razlozi

“Posao je u tijeku, još nam nedostaje mikroskop za utvrđivanje ‘vitaliteta’ tkiva jajnika, odnosno to će nam pomoći da točnije odredimo funkcionalne vrijednosti tkiva. Već smo nabavili uređaj Planer koji omogućava programirano zamrzavanje tkiva jer valja naglasiti da su jajne stanice najveće ljudske stanice i njih se ne može poput spermija zamrzavati brzo”, objašnjava prof. dr. Ježek.

Dodaje kako će se kod nas tkivo pohranjivati iz terapijskih razloga jer, primjerice, događa se da djevojčicama oboljelima od raka tijekom liječenja bude uništen njihov reproduktivni sustav, što zbog zračenja, što zbog kemoterapije. Zahvaljujući onkofertilitetni, odnosno novim mogućnostima pohrane tkiva jajnika, medicina im pomaže da postanu majke.

No, prof. dr. Ježek kaže kako ovi zahvati zbog odgode menopauze nisu i ne trebaju biti u fokusu javnog zdravstva, tj. da se ipak radi više o biznisu upitne etičnosti. Naime, problemi koje neke žene imaju u menopauzi mogu se jednostavnije i jeftinije rješavati lijekovima i drugim vrstama terapije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 00:47