ZABRINJAVAJUĆA STUDIJA

Režanj slanine dnevno povećava rizik od demencije za čak 44 posto, ali evo što može spasiti mozak

Ilustracija
 Marko Miscevic/Cropix
Skupina ljudi starih od 40 do 69 godina praćena je tijekom osam godina
Skupina ljudi starih od 40 do 69 godina praćena je tijekom osam godina

Svakodnevna konzumacija prerađene hrane poput slanine povećava rizik od demencije za 44 posto, pokazuje nova studija objavljena u akademskom časopisu American Journal of Clinical Nutrition u ponedjeljak, prenosi Telegraph.

Dugotrajno istraživanje pokazalo je snažnu povezanost između nezdrave hrane poput kobasica, kebaba, burgera i pilećih medaljona s pogoršanjem zdravlja mozga u srednjim i starijim godinama.

No ako ne možete odoljeti ovim namirnicama, ima načina da malo pomognete svojim moždanim stanicama: svakodnevna konzumacija neprocesuiranog crvenog mesa poput junetine, teletine ili svinjetine mogla bi štititi od demencije.

Znanstvenici sa sveučilišta Leeds skupljali su podatke na temelju gotovo pola milijuna ljudi iz britanske Biobanke, te prikupljali informacije o genetic...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. prosinac 2025 05:36