NI ZA ŽIVU GLAVU

Riba čiju glavu nikada nemojte jesti: Mogli biste halucinirati, i to danima

Ilustrativna fotografija

 Srdjan Vrancic/Cropix
Mnoge ribe same po sebi nisu halucinogene, ali to postaju za ljude jer se hrane algama s tim svojstvima

Mala i naizgled bezopasna zlatnoprugasta ribica koja živi u cijelom Sredozemlju i na istočnoj obali Afrike (ali se može vidjeti i sjeverno do bretonske obale) i koja pliva blizu površine kao i na dubini od 70 m, sadrži u testovima različite psihotropne tvari, piše Novi list.

Nazivana na različite načine, Sarpa salpa ili Salema, ali i "riba iz snova", ima tisućljetnu povijest: čak su ju i stari Rimljani, naime, koristili kao rekreacijsku drogu tijekom ceremonija.

Ipak, znanstveno se o tome još uvijek zna vrlo malo. Mora se, međutim, reći da je upravo glava te ribe ta koja uzrokuje te učinke, dok jedenje ostatka tijela ne bi imalo kontraindikacija.

To sigurno nije jedina halucinogena riba. Indijska istraživačka skupina pokušala je procijeniti stanje psihotropnih vrsta riba, ističući kako su one različite i prilično uobičajene u tropskim vodama.

Međutim, mnoge ribe same po sebi nisu halucinogene, ali to postaju za ljude jer se hrane algama s tim svojstvima, a to se prije svega događa kod tropskih vrsta.

Ali čak i kada je u pitanju Sarpa salpa sumnja ostaje. Zapravo, moguće je da jede posidoniju oceanicu i da joj upravo ona daje psihotropna svojstva, piše Novi list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 18:13