BOGATE OMEGA-3 KISELINAMA

Riba na jelovniku najmanje dva puta tjedno

Svaka osoba morala bi dva puta tjedno jesti ribu, od čega bi jedan obrok morale činiti ribe poput srdela, skuša, pastrve ili lososa jer sadrže najviše omega-3 masnih kiselina, nova je preporuka europskog kardiološkog udruženja poslana s konferencije EuroPrevent u Dublinu
Svaka osoba morala bi dva puta tjedno jesti ribu, od čega bi jedan obrok morale činiti ribe poput srdela, skuša, pastrve ili lososa jer sadrže najviše omega-3 masnih kiselina, nova je preporuka europskog kardiološkog udruženja poslana s konferencije EuroPrevent u Dublinu

Kardiolozi preporučuju da se jedu ribe, a osobe koje ih ne vole trebale bi unositi oko jednog grama omege-3 u obliku kapsula.

Stručnjaci ističu da je omega-3 važna za ljudsko zdravlje zbog toga što pomaže u borbi protiv kardiovaskularnih bolesti, snaženju moždanih funkcija i jača imunitet.

Jesti ribu umjesto ribljih preparata zdravije je jer riba sadrži i druge tvari poput vitamina D, selena i joda

Kako odabrati ribu?

Ribu treba kupiti svježu jer njihov okus i hranjiva vrijednost ovise o tome kada su izvađene iz mora. Već po samom izgledu ribe možemo prepoznati i znati puno: što je riba starija to izgleda mutnije i mlohavije. Pri kupnji ribe treba obratiti pozornost na sljedeće:

• Provjerite je li riba propisno rashlađena ili stavljena na led.

• Svježa riba ima blag miris...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. prosinac 2025 02:46