MENTALNA VJEŽBA

Rješavanje sudokua pomaže u mršavljenju

Mentalne vježbe poput kompletiranja slagalica ili rješavanja kvizova mogu sagorjeti i do 90 kalorija svaki sat, što je vrijednost petine čokolade.

Probleme s težinom doživljava sve veći broj ljudi, a 'pretilost' se često naziva i epidemijom 21. stoljeća. Ako ste slučajno među onima koji vjeruju da im vaga laže svaki put kad stanu na nju, a ne da vam se previše baviti tjelovježbom jer je 'teška', ne očajavajte. Postoji rješenje.

Mentalne vježbe poput kompletiranja slagalica ili rješavanja kvizova mogu sagorjeti i do 90 kalorija svaki sat. Iako se brojka čini malom, rješavajući, recimo, sudoku izgubit ćete kalorije za jednu prosječnu čokoladicu.

Stručnjak za mentalnu agilnost Tim Forrester sa stranice za vježbanje mozga cannyminds.com, koja je iznijela ovu teoriju, navodi kako mozak troši kalorije na isti način na koji to tjelovježba čini.

- Naš mozak treba 0.1 kaloriju svake minute samo kako bi normalno funkcionirao. Kada počnemo raditi nešto zahtjevnije, mozak zahtjeva 1.5 kalerija po minuti - objašnjava Forrester.

Ljudski je mozak načinjen od milijuna neurona koji komuniciraju s drugim neuronima šaljući poruke kroz tijelo. Pri tome, neuroni stvaraju kemikaliju zvanu neurotransmiteri kako bi prenijeli signal.

Kako bi neuroni izlučili tu kemikaliju potrebna im je energija. Tri četvrtine dobivaju iz glukoze, a ostatak iz kisika u krvi. Obavljanjem zahtjevnije funkcije povećava se i komunikacija među neuronima, a time i potražnja energije.

Osmerostruki svjetski prvak u pamćenju Dominic O'Brien ističe kako mozak, baš kao i tijelo, ako želi ostati u formi treba redovito vježbanje.

- Upravo kako tijelo redovitim vježbanjem držite u formi te zdravim, tako i mozak zahtjeva tjelovježbu pamćenja ne bi li ostao mentalno agilan - zaključio je O'Brien.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 01:55