SKRAĆENI POSJETI

Roditelji potpisuju peticiju, doktori: Djeca u bolnici trebaju roditelje, ali sigurnost je prva

 Tea Cimaš/Cropix
Roditelji traže da se posjeti ne ograničavaju jer to može dodatno pogoršati ishod liječenja i psihičku stabilnost djece

Već sama činjenica da je dijete bolesno roditelje tjera u očaj. Kad mora na bolničko liječenje, potpuno se izbezume, osobito ako se radi o nekoj teškoj bolesti. Zato ne čudi da je u vrijeme koronavirusa ograničavanje posjeta djeci na bolničkom liječenju potaknulo burne polemike.

Roditelji traže da se posjeti ne ograničavaju jer to može dodatno pogoršati ishod liječenja i psihičku stabilnost djece. No, s druge strane, epidemiološka situacija vezana uz koronu govori da opreza nikad dosta, odnosno da bi posjetitelji mogli unijeti virus u bolnicu i tako naškoditi svojoj, ali i drugoj djeci. Riječju, u ovoj situaciji nužno je naći mjeru.

Nova pravila

Ovih se dana taj problem aktualizirao. Naime, u nekim županijama u kojima je koronavirus ponovo buknuo posjeti roditelja dijelom su ukinuti i to je razlog zbog kojeg je udruga Roda pokrenula “peticiju za osiguranje prava djece na neodvajanje od roditelja”. Javili su se brojni roditelji koji traže da restrikcija ne bude.

Oglasili su se i stručnjaci, koji su zaključili da se roditeljima mora osigurati barem petnaestominutni posjet djeci svakog dana uz napomenu da je vrlo važno da to bude baš svakodnevno. Naravno, one bolnice koje za to imaju uvjete trebaju omogućiti roditeljima da s djecom borave 24 sata.

Sve bolnice imaju vrijeme određeno za posjete i to obično jedan i pol sat tijekom dana, osim u jedinicama intenzivne skrbi, gdje su posjeti ograničeni na desetak minuta, i to samo za jednog člana obitelji. No, u vrijeme korone posjeti su bili zabranjeni, a nakon ukidanja lockdowna ostala je procedura za posjetitelje kojom se prije svega želi spriječiti ulaz Covida-19 u bolnice.

Trenutno su posjeti za odrasle zabranjeni u županijama u kojima je zadnjih dana registriran veći broj zaraženih koronavirusom. “Nažalost, mi smo zbog potresa u Zagrebu ostali bez 79 od 186 kreveta, pa nam to stvara dodatni problem. No, snalazimo se i u ovom trenutku u bolnici boravi 90 djece, a s njima je i 39 roditelja tijekom 24 sata. Naime, na onkologiji je 22 djece i 18 roditelja. Imamo i 17 djece na pedijatriji i kirurgiji do godine dana, čiji su roditelji također stalno s njima”, kaže prof. dr. Goran Roić, ravnatelj dječje bolnice u Klaićevoj.

Savjest posjetitelja

“Osigurali smo preventivne i epidemiološke mjere kako bismo ipak omogućili posjete roditelja bolesnoj djeci ne samo u ovom trenutku, već i tijekom lockdowna, kad su posjeti odraslima bili strogo zabranjeni. No, jedno od temeljnih pravila je da može doći samo jedan roditelj, što u normalnim vremenima nije praksa”, objašnjava prof. dr. Roić i podsjeća na nemili događaj s početka epidemije, kad je nesavjesni otac pozitivan na koronavirus doveo u tu bolnicu dijete na pretrage.

“No, mi i dalje vjerujemo da su roditelji koji dolaze u posjet djeci zdravi, barem koliko oni sami znaju, a kod svakog posjeta moraju proći trijažu. Procijenili smo da bi za malu djecu do treće godine i onu koja su duže hospitalizirana nemogućnost kontakta s roditeljima mogla imati trajne psihološke posljedice. Tamo gdje smo mogli, a to znači na onkologiji i dijelu kapaciteta pedijatrije i kirurgije, omogućili smo jednom roditelju da bude uz dijete 24 sata, ali to podrazumijeva da nema ulaska i izlaska”, kaže prof. dr. Roić.

Iskrenost

I na Zavodu za pedijatrijsku hematologiju, onkologiju i transplantaciju krvotvornih matičnih stanica KBC-a Zagreb omogućeni su posjeti roditelja, ali zbog malih smještajnih kapaciteta 24 sata s djecom mogu biti majke dojilje, roditelj transplantirane djece i one koja su u teškom stanju.

“Omogućili smo roditeljima da mogu duže ostati s djecom, ali nažalost ne mogu svi ostati 24 sata”, kaže pročelnik Zavoda prof. dr. Ernest Bilić. Dodaje da moramo očito naučiti živjeti s koronavirusom, a to podrazumijeva i proceduru za roditelje prije posjeta djeci.

“Primjerice, trijaža je obavezna, što podrazumijeva razgovor s pitanjima o mogućem kontaktu sa zaraženom osobom ili je li boravio u inozemstvu, je li u zadnjih 14 dana bio s nekim tko je bio sumnjiv na Covid-19... Mora dati informaciju o tome kašlje li, izmjeri mu se temperatura, a tijekom cijelog boravka s djetetom mora nositi masku preko usta i nosa te nazuvke na nogama. Ako je sve to ispunjeno, roditelji mogu posjetiti svoju djecu i duže boraviti s njima, ali ne kao ranije”, objašnjava. Dodaje da se u ovom nemilom vremenu s koronom uvelike oslanjaju na iskrenost roditelja tijekom trijaže kako ne bi ugrozili ne samo svoju djecu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:08