HUMANITARNA AKCIJA

Rotary klubovi donirali 120 tisuća kuna za nabavu novog uređaja za anesteziju za KB Merkur

Rotary klubovi Zagreb Medveščak i Zagreb International donirali 120 tisuća kuna za nabavu novog uređaja za anesteziju za Kliničku bolnicu Merkur
Značaj ovog aparata je prvenstveno u tome što će se njime služiti isključivo u COVID Izolacijskom odjelu

Uz podršku Rotary klubova Zagreb Medveščak i Zagreb International Klinička bolnica Merkur opremljena je novim uređajem za anesteziju Dräger Atlan A 350 koji će olakšati anestezijske postupke za COVID-19 pozitivne pacijente tijekom operacijskog liječenja, uključujući i pozitivne trudnice kojima je potrebno hitno dovršenje trudnoće operacijskim putem (carski rez).

Značaj ovog aparata je prvenstveno u tome što će se njime služiti isključivo u COVID Izolacijskom odjelu za COVID suspektne ili pozitivne pacijente/ice te na taj način smanjiti mogućnost širenja zaraze među pacijentima i bolničkim osobljem.

Sredstva za kupovinu ovog aparata u iznosu većem od 200 tisuća kuna osigurana su donacijom u visini 120 tisuća kuna Rotary kluba Zagreb Medveščak kojem se pridružio i Rotary klub Zagreb International, a preostali iznos financirao je KB Merkur.

Sredstva donacije prikupljena su putem humanitarne akcije „Zaštitimo i mi njih – Uključi se i ti“ koju je Rotary klub Zagreb Medveščak pokrenuo u travnju radi nabave zaštitne opreme, dezinficijensa i aparata potrebnih Kliničkoj bolnici Merkur.

Podsjećamo, osoblje Kliničke bolnice Merkur zbog smanjenih kapaciteta drugih zagrebačkih bolnica stradalih u potresu skrbi o iznimno velikom broju prije svega onkoloških, hematoloških te pacijenata s transplantacijama, te drugih bolesnika kojima je nužna intenzivna terapija i skrb, ali i trudnica. Ovim pacijentima, koji su danas više nego inače izloženi riziku po svoje zdravlje i život, nužno je omogućiti redovitu skrb, sigurnu terapiju i boravak u bolnici.

U okviru akcije već je tijekom travnja Bolnici isporučeno nekoliko tisuća vizira i nekoliko tisuća litara potrebnih dezinficijensa i druge zaštitne opreme, a uspjeh ove akcije rezultirao je i nabavom i ovog uređaja za anesteziju.

Također, osim za KB Merkur, Klub je zaštitna sredstva i opremu isporučio također i KB Sveti Duh, KBC Sestre Milosrdnice, Kliničku bolnicu za dječje bolesti, a uz pomoć drugih klubova, isporučeni su dezinficijensi i zaštita oprema i za Opću bolnicu Gospić. Više od 13 tisuća litara sokova donirano je bolnicama i brojnim Zagrepčanima koji su pretrpjeli posljedice potresa kako bi im se na simboličan način olakšala svakodnevica.

Osim ove akcije, Rotary klub Zagreb Medveščak je putem humanitarne akcije „Uzvratimo brižnost“ od proljeća osigurao više od 5 tona zaštite opreme, različitih dezinficijensa i drugih proizvoda za štićenike i osoblje svih 11 zagrebačkih domova za starije i nemoćne u javnom vlasništvu, ali i dom Sv. Anton u Karlovcu te dom u Bjelovaru. Cilj je akcije do kraja jeseni prikupiti sredstva za nabavu nekoliko kreveta prilagođenih smještaju starijih i nemoćnih osoba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. siječanj 2023 00:38