NEKA JEDU SENDVIČE

Sanja Musić Milanović svim učenicima škola bez organizirane prehrane preporučila zdrave obroke

Sanja Musić Milanović
 Srdjan Vrancic/Cropix
Pršutko, Namaži i smaži, Đački integralni sendvič, Omlet sendvič, Mediteranski sendvič samo su neki od prijedloga deset đačkih sendviča

Služba za promicanje zdravlja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo objavila je preporuke obroka za sve učenike koji nemaju organiziranu školsku prehranu. Oni bi obroke pripremljene kod kuće trebali ponijeti u školu, a ističu da je važno da taj obrok bude nutritivno kvalitetan i ukusan kako bi školarcima pružio energiju i hranjive tvari.

Na čelu Službe za promicanje zdravlja inače je supruga hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića, Sanja Musić Milanović.

- Kako biste bili sigurni da obrok uključuje sve potrebne hranjive tvari i pruža dovoljno energije, vodite se modelom tanjura pravilne prehrane, stoji u preporukama na stranicama HZJZ-a.

Takav bi cjeloviti obrok, dodaju, trebao sadržavati složene ugljikohidrate, bjelančevine, voće i povrće i vodu.

Na stranicama su pojasnili i koje namirnice je pritom dobro koristiti, a donose i prijedloge za spremanje jednostavnih i hranjivih sendviča, hladnih salata i cjelovitih obroka sa žitaricama. Tako su Pršutko, Namaži i smaži, Đački integralni sendvič, Omlet sendvič, Mediteranski sendvič samo neki od prijedloga deset đačkih sendviča.

image
Deset đaćkih sendviča
Služba Za Promicanje Zdravlja, Hrvatski Zavod Za Javno Zdravstvo

Sve možete pogledati OVDJE.

- Umjesto bijelih varijanti kruha, birajte one tamnije i uvijek dodajte povrće. Uz sendvič spakirajte voće, orašaste plodove (bademe, lješnjake, orahe) i vodu, savjetuju iz HZJZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 16:40