ORAŠASTI PLODOVI

SAVJET TRUDNICAMA Jedite lješnjake, orahe i kikiriki u trudnoći. Tako štitite svoje bebe od alergija

 Instagram

Žene koje jedu orašaste plodove tijekom trudnoće - a koje nisu same alergične na njih – imaju veću vjerojatnost da im ni djeca neće biti alergična, kaže nova studija.

Dr. Michael Young, izvanredni klinički profesor pedijatrije na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Harvard , proveo je istraživanje na više od 8.200 djece čije su majke trebale reći što su jele prije, za vrijeme i nakon trudnoće. Otkriveno je da djeca čije su majke jele najviše kikirikija ili drugih orašastih plodova - i to barem pet puta tjedno - imaju najmanji rizik da i sami razviju alergiju na orašaste plodove.

Djeca majki koje su alergične na kikiriki ili orašaste plodove, međutim, nisu imali znatno niži rizik, istraživanje je pokazalo.

-Alergije na hranu postale su prava epidemija. Studije pokazuju da je osam posto djece u SAD-u alergično na određenu hranu, a to je u prosjeku oko dva učenika u svakom razredu -rekao je dr. Ruchi Gupta , profesor pedijatrije na sveučilištu Northwestern Feinberg School of Medicine.

Ipak, zašto se došlo do takve epidemije ostaje tajna. Stručnjaci nemaju nikakvih saznanja što je pravi uzrok ovoj pojavi.

Izvješće je objavljeno na internetu 23. prosinca u časopisu JAMA Pediatrics .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. ožujak 2024 15:21