ODMAH K LIJEČNIKU

Šefica pedijatrije apelira na roditelje na Jadranu: ‘Pazite na ‘suho utapanje‘ vaše djece, događa se i nakon 48 sati!‘

Ilustrativna fotografija

 Josko Ponos/Cropix/Cropix
Na kupanje ne nosite slane grickalice i ne dajte mlađima od 10 godina da sami idu po sladoled u trgovine u turističkim mjestima

Šefica pedijatrije u Vinogradskoj, dr. Orjena Žaja, otkrila nam je kako se pripremiti za bezbrižan obiteljski odmor.

ZABORAVITE SOKOVE, VODA JE NAJVAŽNIJA

- Neću reći tekućina, nego isključivo voda. Nema slatkih sokova, čajeva, ledenih čajeva i gaziranog pića jer to opterećuje organizam. Već bi predškolska djeca trebala tijekom ljeta piti najmanje litru i pol vode, a školska i adolescenti i više - kaže prof. Žaja. Adolescenti već piju kavu, što je i diuretik, tako da je potreban i dodatni unos vode.

- Mokraća mora biti prozirna, a ako je tamna, vaše je dijete već u blagoj dehidraciji - rezolutno kaže prof. Žaja. Napominje kako roditelji već na tim sitnim stvarima mogu primijetiti da nešto nije u redu.

PROVJERITE BEBI FONTANELU

Kod najmlađih pelena mora biti mokra onoliko puta koliko je to i zimi, inače je jasno da dijete nije hidrirano.

- Kod beba kojima još nije zatvorena fontanela dovoljno je prijeći prstom i ako je koža udubljena, znači da je u pitanju dehidracija, a to je već akutno stanje. Nadalje, roditelj dehidraciju prepoznaje i po podočnjacima, suhim ustima, a ako je jezik suh, nužno je otići k liječniku - objašnjava pedijatrica.

IZBACITE MASNE I TEŠKE OBROKE

Osim vode, jasno, važna je i prehrana. Mora biti lako probavljiva i lagana, a ne masna i teška. Ono što roditelji često rade pogrešno jest to što na kupanje nose razne grickalice, a to je problematično zbog velikog udjela soli koji također može dovesti do dehidracije.

- Neka grickaju voće s velikim udjelom vode, lubenice, breskve ili prutiće mrkve - savjetuje prof. Žaja.

PAZITE NA ‘SUHO UTAPANJE‘

Naravno, i najveće veselje za djecu, kupanje, može biti opasno. Iako se rijetko spominje, a čak nije ni službeni termin, slabiji plivači imaju opasnost od "suhog utapanja".

- Roditelj jednostavno ne smije micati pogled s djeteta dok se kupa, pogotovo ako nisu vješti. ‘Suho utapanje‘ je situacija u kojoj se udahne voda, što predstavlja opasnost - kaže prof. Žaja. Naime, ono što odaje da je došlo do problema je suh kašalj, koji ponekad može biti i s odgodom od 24 do 48 sati. Može doći do promjene ritma disanja koje postaje plitko i brzo, dijete postaje blijedo, a ponekad dođe i do povraćanja i pojačanog znojenja.

- Čim se primijeti više nabrojenih simptoma, nužan je odlazak liječniku - ističe prof. Žaja.

DJECA DO TRI GODINE NE SMIJU NA SUNCE

Sunce, napominje liječnica, koliko god ga volimo, može biti i naš neprijatelj.

- Djeca do tri godine nemaju što raditi na suncu od 11 do 17 sati. Tu nema rasprave ni opravdanja za kršenje tih pravila. Za njih je debeli hlad i čuvanje od sunca - smatra pedijatrica.

No roditelji nisu uvijek spremni žrtvovati veći dio dana. U svakom slučaju, kad god su na suncu, djeca bi trebala nositi kremu za sunčanje širokog spektra SPF 30+. To će ih zaštititi i od UVA i od UVB zraka. Ako djeca plivaju, mora biti i vodootporan. Obilno nanesite pola sata prije izlaska na sunce - pravilo je puna čašica (pet žličica) kreme za zaštitu od sunca - i ponovno nanesite svaka dva sata.

UNATOČ VRUĆINI, ODJEĆA JE NUŽNA

Unatoč vrućinama, nije dobro biti bez odjeće. Važno je imati laganu pamučnu i prozračnu odjeću koja štiti od sunca.

- Kapa uvijek mora biti na glavi. Preporuka su kape s UV zaštitom - pojašnjava doktorica. Iako djeca uživaju u moru, nije dobro tijekom najjačeg sunca ostaviti ih dugo u moru. Stvori se lažan osjećaj da nije tako vruće i da sunce ne smeta, ali osim opeklina, koje mogu biti i do trećeg stupnja, može doći i do sunčanice.

- Roditelji moraju biti svjesni da sve što se događa s djecom do tri godine može biti ozbiljno. Kod njih se lako i brzo razvija teško stanje i uglavnom ih se kod vrućice, malaksalosti ili bilo kojeg simptoma sunčanice odmah treba odvesti doktoru - savjetuje dr. Žaja. Kod starijih je ipak nešto lakše, ali i oni mogu biti teško iscrpljeni te im je potreban liječnik.

KAKO PREPOZNATI SIMPTOME SUNČANICE?

Najčešći simptomi sunčanice su pospanost, grčevi ili trnci po tijelu, glavobolja i opća bezvoljnost. U tim je trenucima najvažnije spustiti tjelesnu temperaturu, naravno lijekovima, ali i fizički, mokrim ručnikom ili tuširanjem.

- Voda mora biti mlaka jer bi tuširanje hladnom vodom izazvalo šok organizma - upozorava liječnica i naglašava da je i u tom slučaju najvažnije davati puno vode jer je sigurno u pitanju i dehidracija.

TREBA LI ISPIRATI SOL NAKON KUPANJA?

Jedno od vječnih ljetnih pitanja jest treba li djecu svaki dan tuširati kako bi se isprala sol.

- Ne! Ako je riječ o djetetu koje ima zdravu kožu, nema potrebe jer morska sol ima svoje blagodati. Naravno, ako dijete ima problematičnu kožu, onda će dermatolog dati svoju preporuku - kaže pedijatrica.

KASNE ZABAVE IPAK NISU ZA DJECU

Ono na što prof. Žaja posebno upozorava jest spavanje. Iako se čini banalno, jer je ljeto i roditelji često smatraju da nije važno kad djeca idu na spavanje, neredovit i nedovoljan san itekako djeluje na razvoj mozga.

- San je najvažnija aktivnost. Tijekom spavanja mozak se razvija, prerađuje sve informacije i stvaraju se nove živčane stanice. O snu kraćem od osam sati ne bismo trebali niti govoriti - kaže prof. Žaja.

NESANICA JE OPASNA

Posebno upozorava na mobitele i dlanovnike koje djeca koriste prije spavanja, a što im se ljeti još više dopušta jer su na praznicima.

- To što su na odmoru ne znači da se mozak ne razvija. Ta svjetlost loše utječe na san i dugoročno dovodi do nesanice - pojašnjava. Nedovoljno sna, pokazale su neke studije, može biti faktor rizika za dijabetes tipa 2 kod djece i tinejdžera.

Djeca koja manje spavaju imaju lošije kardiometaboličko zdravlje, što se mjeri višim krvnim tlakom i nižim razinama "dobrog" kolesterola u krvi. Kod adolescenata, nedostatak sna može igrati ulogu u simptomima depresije.

SKOK U PLITKU VODU?

Imati dijete je odgovornost, napominje prof. Žaja, i moramo biti svjesni da djeca nisu sposobna brinuti se o sebi i donositi prave odluke.

- Ljeto je primjer za to. Dijete će možda procijeniti da može skočiti na glavu u 30 centimetara mora, ali roditelj je tu da kaže da to ne može. To je možda banalan primjer, ali tako je - kaže.

50 STUPNJEVA CELZIJEVIH U AUTU ZA SAMO POLA SATA

Zato ne možemo ostaviti dijete nikad ni sekunde samo u automobilu. Ono, dodaje, neće samo otvoriti prozor i izaći ako nema zraka.

- U tom slučaju nema samo sekundu ili samo da kupim sladoled. Ima ili Da ili NE, a ovdje je NE!!! - naglašava pedijatrica. Jedna je studija pokazala da temperatura u automobilu parkiranom na suncu na dan koji je dosegao 35 stupnjeva Celzijusa dostiže unutar jednog sata čak 47 stupnjeva C.

MAMA, MOGU LI PO SLADOLED?

Također upozorava roditelje da nikad ni pod kojim uvjetima ne puštaju djecu mlađu od deset godina da odlaze sama u trgovine u turističkim mjestima s puno ljudi gdje im je nepoznata okolina.

- U toj dobi oni nisu sposobni, čak ni oni najinteligentniji, snaći se na pravi način. Mogu se izgubiti jer se prestraše gomile u kojoj šeću - smatra liječnica.

Razvojno, kako tvrde znanstvenici, djeca mlađa od 10 godina ne mogu točno procijeniti brzinu i udaljenost. Dakle, iako vide automobil kako dolazi ulicom, kognitivno nisu u stanju procijeniti koliko će brzo stići do njih i koliko će mu trebati da prijeđu ulicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:48