NEVIĐENI PROPUST

SKANDAL U HITNOJ POMOĆI Mrtvim proglasili živog čovjeka. Da je na vrijeme završio u bolnici, preživio bi

 Davor Pongračić / CROPIX

U nedjelju, 30. ožujka tim Hitne pomoći u Okučanima zaprimio je tefonski poziv: 56-godišnjem Subanoviću iz obližnjih Trnkovaca bila je potrebna medicinska pomoć, piše RadioNG.

Hitna je brzo stigla na mjesto događaja, i pregledala pacijenta.

No, kako je osoblje dežurnog tima u Hitnoj poznavalo dotičnog Subanovića kao čovjeka sklonog alkoholu i neurednom životu, bez ozbiljnijeg i detaljnog pregleda, konstatirali su da je čovjek mrtav, pozvali mrtvozornika i napustili mjesto događaja.

Za vrijeme pregleda 'mrtvaca' Subanovića, mrtvozornica Vesna Mesić nemalo se iznenadila kada je shvatila da čovjek nije mrtav. Bio je u teškom stanju, ali živ.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Odmah je obustavila proces koji je već bio započeo pogrebnik Milan Amić, i - pozvala Hitnu pomoć.

Kako se u tom trenutku mijenjala smjena, i dežurstvo je preuzimao drugi tim, na mjesto događaja nisu se vratili medicinski tehničari koji su pogriješili.

Ova ekipa hitne pomoći odvezla je pacijenta u bolnicu, gdje je smješten na intenzivnu njegu. Subanović je ondje poživio još dva dana.

Umro je u bolnici u srijedu.

Iako je Subanović bolovao od ciroze jetre i vodio je neuredan način života pacijenta - da je pravovremeno ukazana mu pomoć, a ne konstatirana smrt, čovjeku je život mogao biti spašen.

Ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Brodsko-posavske županije, Jelena Adrović, nije dopustila zataškavanje slučaja, već je zapovjedila provođenje interne, a po potrebi i eksterne istrage o slučaju, izvještava RadioNG.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 18:48