OMOGUĆAVA MAXFLU

SLUČAJ GRIPA: 16 PITANJA KOJA SVI POSTAVLJAJU Da, možete se zaraziti čak i sat vremena nakon što je oboljeli bio u uredu

Kako se širi virus gripe i kako se zaštititi? S vodećim ekspertom za virus gripe u Hrvatskoj dr. Vladimirom Draženovićem analiziramo mitove i činjenice o toj najraširenijoj bolesti.

1. Gripa se doživljava kao "zimska" bolest. No, koliko dugo zapravo moram biti na oprezu od zaraze?

Gripa je već stigla u Hrvatsku, no može se reći da njena sezona okvirno traje od Božića do Uskrsa. Ove sezone očekuje se veća epidemija, a podaci pokazuju da svake godine u Hrvatskoj prosječno oboli oko 70.000 ljudi.

2. Kolega je obolio od gripe, ali prije nego što je otišao na bolovanje bio je na poslu i kašljao i kihao po uredu. Jesmo li se mi ostali mogli zaraziti?

Da, mogli ste. Oboljeli od gripe zarazni su za okolinu 24 sata prije nego što se pojave simptomi te još sedam dana nakon dana obolijevanja.

3. Društvo me nagovorilo na odlazak u kino, no pomalo zazirem od zatvorenih prostora zimi, jer se ne cijepim protiv gripe. Kolika je vjerojatnost zaraziti se na takvom mjestu?

Visoka. Virus gripe je visokozarazan, a bolest se prenosi kapljičnim putem, govorom, kihanjem i kašljanjem. Čestice virusa ostaju u zatvorenim prostorima i postaju mogući izvor zaraze. Zimi se zatvoreni prostori ne prozračuju dovoljno, pa se u njima nalazi više infektivnih čestica. Kada kihnemo, jedna kapljica sline ima i do 10.000 infektivnih doza.

4. U čekaonici ambulante, začudo, nije bilo nikoga. Jesam li se ipak mogao/la zaraziti virusom gripe?

Da, mogli ste. Virus se zadržava u zraku oko sat vremena, pa je u tom razdoblju dovoljno biti u blizini osobe koja kiše ili kašlje da se zarazite. Virus možemo udahnuti i u prostoriji u kojoj trenutno nema nikoga, a zaraziti se možemo i dodirivanjem zaraženih predmeta kao što su rukohvati, kvake, telefonske slušalice, tipkovnice...

5. Često se ističe da je gripa vrlo zarazna bolest. Što to zapravo znači?

To znači da se vrlo lako širi, kapljičnim putem i preko kontaminiranih predmeta. Jedna zaražena osoba u prosjeku može inficirati 12 drugih osoba.

6. Kako ću prepoznati da bolujem od gripe, a ne od prehlade?

Inkubacija kod gripe traje od jednog do tri dana, nakon čega bolest izbija naglo s tipičnim simptomima kao što su visoka temperatura (38 ºC do 41ºC), tresavica, malaksalost cijelog tijela, jak umor i slabost, glavobolja i bolovi u mišićima, a tek kasnije se razviju respiratorni simptomi. Temperatura naglo raste u prva 24 sata.

Prehlada je virusna bolest koja zahvaća sluznicu dišnih organa, blagog je tijeka i obično bez komplikacija. Najčešće izaziva grlobolju, kašalj i promuklost.

7. Ako “pokupim” gripu, koliko dugo ću bolovati?

Ako se radi o gripi bez komplikacija, visoka temperatura i opći simptomi bolesti najčešće traju tri dana, ali mogu trajati i do sedam dana. Kašalj i grlobolja mogu trajati i do dva tjedna.

8. Nedavno sam putovao/la avionom. Pokazalo se da je jedan od putnika imao gripu. Jesam li se mogao/la zaraziti, iako je sjedio dosta daleko od mene?

Da, mogli ste se zaraziti. Kad kihnemo, virus gripe se širi brzinom od 140 kilometara na sat, pa je velika vjerojatnost da će u nevelikom zatvorenom prostoru stići do većine ljudi. Smatra se da jedan putnik sa simptomima gripe u putničkom zrakoplovu može zaraziti oko 70 posto putnika.

9. Koliko dugo trebam ostati kod kuće ako obolim od gripe?

Preporučuje se ostati kod kuće još najmanje 24 sata nakon što se tjelesna temperatura vrati u normalu i povuku se opći simptomi. Ostati kod kuće znači ne ići na posao, u školu, na putovanja, u kupnju, društvena događanja, ako morate, otići ćete samo liječniku. Simptomi i povišena temperatura trebali bi se povući i bez uzimanja lijekova ako se radi o gripi bez komplikacija.

10. Što da radim dok bolujem? Kako da zaštitim ukućane?

Koliko god možete držite se dalje od ukućana kako biste smanjili mogućnost širenja zaraze. Ako morate otići liječniku nosite zaštitnu masku ili barem prekrijte usta i nos maramicom dok kišete ili kašljete. Često perite ruke.

11. Prebolio/la sam gripu, polako se vraćam u normalu, no i dalje se osjećam prebijeno. Za koliko vremena ću se potpuno oporaviti?

Nakon što prebolimo gripu, stanicama dišnog sustava potrebno je i mjesec da se u potpunosti obnove. Zbog oslabljenog imuniteta za to vrijeme osjetljiviji smo na sve druge uzročnike bolesti.

12. Mogu li steći imunitet na gripu?

Virus gripe mutira toliko brzo da nitko ne može postati na njega trajno otporan. Osim toga, tipovi virusa gripe koji masovno kruže među ljudima odlično su se prilagodili prijenosu uobičajenim društvenim kontaktom, zbog čega i imamo velik broj oboljelih svake sezone.

13. Kaže se da toplina pogoduje širenju virusa gripe. Je li to točno?

Ako mislite na toplije dane u zimskim mjesecima to nije točno jer virusima gripe ne pogoduje viša temperatura. Na sobnoj temperaturi virus gripe može preživjeti i 24 sata.

14. Cijepio/la sam se protiv gripe. Mogu li sada biti potpuno bezbrižan/na?

Nažalost, ne. Cijepljenje ne pruža stopostotnu zaštitu, njime se znatno smanjuje mogućnost obolijevanja od gripe kod zdravih odraslih osoba. I nakon što se cijepili provodite mjere zaštite – često perite ruke, kišite i kašljite u maramicu, uravnoteženo se hranite, budite fizički aktivni te boravite na svježem zraku.

15. Hoću li odmah nakon cijepljenja biti zaštićen/a od gripe?

Ne, potrebno je dva tjedna da organizam razvije antitijela i stvori imunost na gripu nakon cijepljenja. Idealno bi bilo cijepiti se prije početka sezone gripe, no može se cijepiti i kad je sezona gripe već nastupila.

16. Hoće li me cjepivo protiv gripe zaštititi i od drugih uzročnika dišnih bolesti?

Ne. Cjepivo protiv gripe ne štiti od drugih respiratornih virusa, tako da se i cijepljena osoba može prehladiti, te dobiti upalu pluća uzrokovanu nekim drugim uzročnicima.

Prilog je napravljen u produkciji Native Ad Studija Hanza Medije i Plive, u skladu s najvišim profesionalnim standardima Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 04:17