DOBRE VIJESTI

Smrtnost teških pacijenata zaraženih koronom od ožujka manja za trećinu, očekuje se daljnji pad


 
 Srđan Vrančić/Cropix
Pretpostavka je da je liječenje postalo sve bolje, odnosno da je iskustvo liječnika povećalo kvalitetu

U nizu ne baš dobrih vijesti vezanih za koronavirus ima i svjetla na kraju tunela. Potvrđuje to najnovija studija prema kojoj je smrtnost na odjelima intenzivne skrbi smanjena za trećinu od početka pandemije Covida-19.

Znanstvenici Sveučilišta u Bristolu pregledali su 24 međunarodna istraživanja u kojima je sudjelovalo 10.000 pacijenata te utvrdili da se smrtnost smanjila za trećinu u razdoblju od ožujka do kraja svibnja. Pretpostavka je da je liječenje postalo sve bolje, odnosno da je iskustvo liječnika povećalo kvalitetu, a onda i smanjilo smrtnost.

Uvjereni su da će se ishodi liječenja pacijenata s teškim oblikom bolesti dodatno poboljšati nakon što se utvrdilo da jeftini steroidni lijek deksametazon ima dokazani protuupalni učinak. Naime, podaci govore da taj lijek smanjuje rizik od smrti pacijenta na respiratoru za čak 35 posto, a kod onih na kisiku za petinu.

Samo mali broj znanstvenika vjeruje da je zapravo virus oslabio pa da bi to mogao biti razlog većeg preživljavanja teških pacijenata. Istina je da se virusi s vremenom mijenjaju zbog genetskih mutacija, ali zasad nema dokaza da se to događa i s koronavirusom. Također treba reći da kad virusi postanu manje opasni za čovjeka, onda imaju manje simptoma i manju smrtnost, ali u stanju su dulje živjeti i više se reproducirati.

No, još uvijek nema konkretnih dokaza da se to događa s koronavirusom. Znanstvenici su bliži tumačenju da su liječnici sve bolje mogli procijeniti kad nekog pacijenta treba staviti na respirator i kako lijekovima i u kojoj dozi smanjiti simptome Covida-19. Glavni autor studije Tim Cook drži da će se stopa smrtnosti od koronavirusa i dalje smanjivati kako liječnicima budu stizali novi učinkovitiji lijekovi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:54