RADIO U SIERRA LEONEU

SMRTONOSNA EBOLA Epidemiolog WHO-a zarazio se opakim virusom!

 AFP

ŽENEVA - Stručnjak Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), koji je radio u Sierra Leoneu na suzbijanju epidemije ebole, zarazio se tom bolešću, objavio je u nedjelju WHO.

Glasnogovornik WHO-a u Ženevi rekao je da je riječ o stručnjaku za epidemiologiju.

To je prvi put da se jedan stručnjak WHO-a na terenu zarazio tim virusom.

Njegova dob i nacionalnost nisu poznati.

Prima "najbolju moguću skrb" i planira ga se prebaciti u jedan drugi zdravstveni centar, rekao je glasnogovornik.

WHO je od izbijanja epidemije u zapadnoj Africi rasporedio oko 400 svojih stručnjaka. U zadnjih šest mjeseci, više od 225 ljudi koji rade u zdravstvu zarazilo se ebolom, a 130 je umrlo.

Potvrđeni slučajevi ebole u DR Kongu

KINSHASA - Virus ebole je potvrđen u Demokratskoj republici Kongo u pokrajini Ekvator, potvrdio je u nedjelju ministar zdravstva Konga Felix Kabange Numbi.

"Rezultati su pozitivni. Virus ebole je potvrđen u Demokratskoj Republici Kongu", rekao je Kabange za AFP o uzorcima s osoba za koje se sumnjalo da su zaražene hemoragijskom groznicom koja je od 11. kolovoza bila smrtonosna za 13 osoba u Ekvatoru.

"Nakon analiza osam uzoraka na terenu, Nacionalni biomedicinski institut je potvrdio da su dva uzorka pozitivna na virus ebole", precizirao je dr Kabange u poruci objavljenoj na državnoj televiziji Konga i dodao da se nastavljaju detaljnija testiranja.

Službeno objavivši "sedmu epidemiju ebole u DR Kongu" od otkrića tog virusa u toj zemlji, tadašnjem Zairu 1976., dr Kabange je rekao da ona nije povezana s epidemijom koja traje u zapadnoj Africi.

"Iskustvo stečeno tijekom šest ranijih epidemija ebole će nam pomoći u obuzdavanju bolesti", rekao je ministar i zajamčio da je epidemija ograničena na područje Jera, na više od 1.200 km sjeveroistočno od Kinshase. ( Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 15:20