KONTROVERZNA KNJIGA

ŠOKANTNE TVRDNJE UGLEDNOG ZNANSTVENIKA 'Trudnice izložene stresu u većem postotku rađaju gayeve'

Žene koje su izložene stresu za vrijeme trudnoće imaju veće šanse da rode dijete koje je gay, tvrdi se u novoj kontroverznoj knjizi.

Način života trudnica djeluje na seksualnost njihovog nerođenog djeteta, jer utječe i na njihove hormone i na način na koji se oblikuje njihov mozak, također se tvrdi u knjizi.

Pušenje i konzumiranje droga utječe na sličan način, i majke koje to čine povećavaju šanse da im dijete bude gay - sve ovo šokantne su tvrdnje nizozemskog neuroznanstvenika Dicka Swaaba, koje je izazvalo buru reakcija u znanstvenim krugovima.

Ponovo se razbuktala rasprava o porijeklu i uzrocima homoseksualnosti.

Profesor Swaab vjeruje da je seksualnost djeteta definirana u majčinoj utrobi i da se ne može naknadno promijeniti, dok većina njih vjeruje da je potencijalna homosekualnost rezultat i odgoja, kao i da je moguće odabrati, dakle - da je to iskučivo izbor životnog stila.

U knjizi 'Mi smo naši mozgovi' Swaab piše: 'Iako postoji uvriježeno mišljenje da je razvoj djeteta nakon rođenja povezan s izborom spola seksualnog partnera, nema nikakvog dokaza za to'.

'Djeca koju odgajaju lezbijke nisu izložena većoj mogućnosti da postanu homoseksualne orijentacije . Također, ne postoje niti ikakvi dokazi o mogućnosti biranjana homoseksualnosti kao životnog stila',

Profesor Swaab kaže da je razvoj mozga ploda za vrijeme trudnoće izložen riziku od promjene i kod unosa vrlo malih količina kemijskih supsatnci.

Primjerice, on tvdi da je lijek protiv preuranjenog poroda koji je bio pripisivan milijunima trudnica 40-ih i 50-ih godina prošlog stoljeća povećavao mogućnost za rađanje biseksualne i homoseksualne djece.

'Izloženost mozga nikotinu i amfetaminima kod ploda također povećava mogućnost za rađanjem kćeri koje će biti lezbijke', piše u svojoj knjizi Swaab.

'Trudnice izložene stresu također povećavaju šanse za rađanje homoseksualne djece, jer povišen nivo hormona stresa kortizola utječe na proizvodnju spolnih hormona u fetusa'.

'Ovo je odgovor majčinog imunološkog sistema na muške hormone koje proizvode muške bebe, i takav odgovor tijela majke je jači u svakoj slijedećoj trudnoći'.

Već je i ranije kontroverzni profesor Swaab sa Sveučilišta u Amsterdamu izazivao kontroverze svojim izjavama.

Profesor Dick Swaab

Kada je 1980. godine prvi puta istraživao razlike u mozgovima homoseksualaca i hetreroseksualaca naišao je na golemi otpor među borcima za gay prava, koji su ga prozvali jer svojim tvrdnjama svrstava homesekualnost među 'medicinske probleme'.

No, 69-godišnji profesor Swaab kaže da njegov argument da je seksualnost svakog čovjeka definirana još u majčinoj utrobi razoružava tvrdnju koju često iznose ultra konzervativne grupe - da se 'gay ljudi mogu izliječiti'.

No, homoseksualnost nije jedini predmet interesa ove knjige.

Među ostalim kontroverznim tvrdnjama stoji i ona da je mogući uzrok problematičnog ponašanja kod tinejdžera ta da takvo ponašanje koje odbija druge - pomaže u spriječavanju incesta. Među ostalim Swaab piše i da teški porodi mogu uzrokovati bolesti kao što su šizofrenija, autizam i anoreksija.

Predsjednik udruženja za gay prava Ben Summerskill kaže: 'Čini se da nema ni trunke dokazaza koji bi podupirali ideju da životni stil majke može utjecati na seskualnost još nerođenog djeteta. Smatram da je homoseksualnost uzrokovana genetskim nasljeđem, no dok ne nađemo dokaze, ni to ne možemo tvrditi'.

No, borac za gay prava Peter Tatchell pozdravio je ovakve tvrdnje profesora Swaaba: ' Ovo je pljuska u lice svim homofobima, bilo religijskog ili političkog backgrounda. Ako je gay osoba predefinirana kao takva još prije rođenja, nemoralno je da se osuđuju ili diskriminiraju'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 18:27