OPASNOST ZA ZDRAVLJE

ŠOKANTNI REZULTATI ISTRAŽIVANJA Petnaestak dekagrama kobasice ili šunke dnevno skratit će vam život za 13 godina!

 Arhiva

Petnaestak dekagrama šunke, kobasice, slanine i druge mesne prerađevine dnevno mogu nam skratiti život za gotovo 13 godina kaže najnovija studija objavljena u časopisu BCM.

Rezulat je to praćenja prehrambenih navika kod oko pola miljuna osoba u 10 europskih zemalja tijekom gotovo 13 godina. Rizik sa smrtnost od kadriovaskularnih bolesti za ljubitelje mesnih prerađevina povećan je za 72 posto a za rak 11 posto u odnosu na one koji dnevno jedu dva dekagrama takve hrane.

Naime, oni koji jedu puno mesnih prerađevina nerijetko i puše, imaju prekomjernu tjelesnu težinu i su skloniji općenito nezdravom načinu života pa im je slanina. kobasice i slamae veliki dodatni rizik. Dapače, čak i oni koji su se odrekli nekih loših navika ali su i dalje jeli mesne prerađevine oštetili su svoje zdravlje, tvrde znanstvenici.

Jedna od 17 tavkih osoba umrla je kaže studija, a za one koji su jeli dnevno dvije kobasice i krišku slanine ( 160 grama) rizik je bio veći za čak 44 posto. Ukupno, gotovo 10.000 osoba koje su sudjelovale u studiji umrlo je od raka a 5500 od srčanih problema.

Pofesorica Sabine Rohrmann sa Sveučilišta u Zurichu rekla je za BBC da se velike količine mesa, posebno onog prerađenog, mogu povezati s manje zdravim načinom života.

No dodaje da ako bi svi jeli ne više od 20 grama mesnih prerađevina a to je jedna tanka kriška slanine ili šunke dnevno moglo bi se spriječiti tri posto preranih smrti. Pretjerivanje u konzumiranju slanine, šunke, hrenovki, salama ili kobasica povećava rizik za rak debelog crijeva.

S druge strane istraživači ističu da mala količina crvenog mesa može biti korisna za zdravlje jer sadrži mnoge potrebne tvari za organizma, No, upozoravaju da prerađevine također sadrže puno poboljšivača, soli i masti koje komadi krtog mesa ne sadrži. Preporučju da se umjesto prerađevina više koristi piletina, riba, grah ili leća.

U svakom slučaju i ova studija govori o nužnosti raznovrsne prehrane za zdravi život i ne pretjerivanju u količini bilo koje namirnice jer u suprotnom to je put u prekomjernu težinu pa čak i u ugrožavanje života.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. lipanj 2022 22:17