Petnaestak dekagrama šunke, kobasice, slanine i druge mesne prerađevine dnevno mogu nam skratiti život za gotovo 13 godina kaže najnovija studija objavljena u časopisu BCM.
Rezulat je to praćenja prehrambenih navika kod oko pola miljuna osoba u 10 europskih zemalja tijekom gotovo 13 godina. Rizik sa smrtnost od kadriovaskularnih bolesti za ljubitelje mesnih prerađevina povećan je za 72 posto a za rak 11 posto u odnosu na one koji dnevno jedu dva dekagrama takve hrane.
Naime, oni koji jedu puno mesnih prerađevina nerijetko i puše, imaju prekomjernu tjelesnu težinu i su skloniji općenito nezdravom načinu života pa im je slanina. kobasice i slamae veliki dodatni rizik. Dapače, čak i oni koji su se odrekli nekih loših navika ali su i dalje jeli mesne prerađevine oštetili su svoje zd...
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....