ŠTO SVE TREBATE ZNATI?

Šokantni rezultati velikog istraživanja: Hormonska kontracepcija povećava rizik raka dojke do 30 posto - i to sva!

 Kati Neudert/Panthermedia/Profimedia/Kati Neudert/panthermedia/profimedia
Istraživači su analizirali podatke više od 27 tisuća žena, od kojih je trećina oboljela od raka dojke u dobi od 20 do 49 godina

Sto milijuna žena diljem svijeta svakodnevno iz paketića izvadi malu tabletu i popije je bez previše razmišljanja o posljedicama. Istraživanje je pokazalo da se trećina Britanki oslanja na kontracepcijske pilule za kontrolu reproduktivnog ciklusa, a velika studija Sveučilišta u Oxfordu povezala je pilule koje sadrže samo progesteron s povećanim rizikom od raka dojke, navodeći da do je šansa za razvoj bolesti čak 30 posto veća kod žene koje ih koriste, prenosi Daily Mail.

Istraživači su analizirali podatke više od 27 tisuća žena, od kojih je trećina oboljela od raka dojke u dobi od 20 do 49 godina. U razdoblju od 15 godina pronašli su vezu između onih koje su uzimale, ili su nedavno prestale uzimati, kontracepcijske pilule na bazi progesterona i onih koje su dobile rak dojke.

Postoje dvije vrste oralne kontracepcije: kombinirana pilula koja sadrži sintetičke verzije estrogena i progesterona te pilula koja sadrži samo progesteron. Ova koja sadrži samo progesteron u posljednje je vrijeme sve popularnija jer uzrokuje manje nuspojava, no stručnjaci su potvrdili da je vjerojatnost za razvoj bolesti otprilike ista.

Svi oblici hormonske kontracepcije u tijelo oslobađaju progesteron, osim tradicionalne bakrene spirale koja umjesto hormona otpušta bakar i tako sprječavaju kretanje spermija i trudnoću. Modernija verzija spirale, poznatija pod nazivom IUS - intrauterina kontracepcija, radi na principu otpuštanja progesterona. Faktor rizika od raka kod ove vrste kontracepcije iznosi 32 posto.

Hormonska nadomjesna terapija

Istraživanje se nije bavilo hormonskom nadomjesnom terapijom koju je uzimalo 15 posto žena u dobi od 45 do 64 godine za suzbijanje simptoma menopauze, a ranija istraživanja pokazala su vrlo malu vezu između dugotrajne upotrebe HNL-a koji sadrži samo estrogen i raka dojke.

Koliki je rizik u stvarnosti?

Povećani rizik za razvoj raka dojke od 20 do 30 posto zvuči visoko, no stručnjaci inzistiraju da nema razloga za uzbunu. Dr. Susan Walker, profesorica kontracepcije, reprodukcije i seksualnog zdravlja na Sveučilištu Anglia Ruskin, opisuje povezanost kao minimalni povećani rizik.

- Studija nije razmatrala koje su hormonske terapije žene koristile u prošlosti niti je razmatrala koliko su dugo uzimale kontracepciju koja sadrži samo progesteron. U obzir nije uzeta ni obiteljska povijest bolesti koja može pridonijeti riziku, rekla je doktorica Kotryna Temcinaite iz dobrotvorne organizacije Breast Cancer Now.

Studija nije uspoređivala statistiku s drugim faktorima koji mogu povećati rizik od bolesti kao što su pretilost, pušenje, pijenje alkohola i tjelesna neaktivnost.

Brojčano gledano, na svakih 100 tisuća žena u dobi od 16 do 20 godina koje koriste kontracepciju koja sadrži samo progesteron postoji osam dodatnih slučajeva raka dojke, a za one u dobi od 35 do 39 godina pojavit će se 265 dodatnih slučajeva.

Prijašnja istraživanja

Nekoliko studija povezalo je pilule s rakom, od 1990-ih kombinirana pilula povezivala se s većom učestalošću raka dojke. Tadašnje istraživanje došlo je do brojke od oko 25 posto. Prema Cancer Researchu UK, uzimanjem kombinirane pilule postoji blagi povećani rizik od raka jajnika i endometrija koji se povećava što se dulje uzima.

- Kombinirana pilula smanjuje rizik od raka jajnika i endometrija za 40-50 posto, također se pokazalo da smanjuje vjerojatnost razvoja raka crijeva za 19 posto, rekla je Walker.

Koliko traje rizik?

Kad žena prestane uzimati pilule, njihov rizik počinje padati. Prema istraživanju, u roku od godinu dana nakon prestanka uzimanja rizik je 33 posto, a između jedne i četiri godine pada na 17 posto, a nakon pet godina iznosi 15 posto.

- Studija je pokazala da se rizik vraća u normalu deset godina nakon prestanka uzimanja hormonske metode, kaže Walker.

Postoje li prednosti uzimanja hormona?

Kirstin Pirie, jedan od vodećih autora studije, kaže da postoje i određene prednosti korištenja kontracepcije. Dokazani su smanjeni rizici od raka jajnika, endometrija i raka crijeva kod žena koje uzimaju kombiniranu pilulu.

- Ovo je važno jer je rak jajnika stanje koje se često ne otkrije dok ne dosegne vrlo kasnu fazu. Hormonska kontracepcija ženama omogućuje reguliranje menstrualnog ciklusa, ublažavanje bolnih mjesečnica, sprječavanje anemije i ublažavanje simptoma endometrioze, utvrdila je Walker.

Je li važno koliko dugo su se uzimale pilule?

Studija se temeljila na evidenciji liječnika opće prakse koja počinje tek kad se žene pridruži određenoj ordinaciji. Posebno su promatrali žene koje su pilule uzimale dulje od pet godina, iako ih je većina pila i do četiri ili pet puta dulje.

Stručnjaci kažu da je nemoguće utvrditi znači li dugotrajna upotreba veći rizik, ali odgovor bi mogao biti potvrdan. Slično istraživanje iz 2021. otkrilo je da su rizici od raka bili veći kod žena koje su koristile kontracepciju duže od 5 godina.

Utječe li dob na rizik?

- Dob je svakako bitna, studije su pokazale da se temeljni rizik raka dojke množi faktorom od 1,2 do 1,3. Ako je temeljni rizik malen, kao što je slučaj s mladim ženama, ovo umnožavanje rizika ne uzrokuje značajno povećanje stvarnog rizika. Isto tako, ako je temeljni rizik veći, što postaje slučaj s godinama, onda ovo množenje može povećati stvarni rizik, rekla je Walker.

Prema Cancer Researchu, u Ujedinjenom Kraljevstvu prosječno se javljaju dva slučaja raka na 100 000 žena u dobi od 20 do 24 godine te 4974 slučaja na 100 000 žena u dobi od 45 do 49 godina (najstarija skupina u provedenoj studiji).

Treba li prestati koristiti kontracepciju?

- Ne vidim da postoji ikakva indikacija da žene moraju nužno promijeniti ono što rade, rekla je Gillian Reeves iz Odjela za epidemiologiju raka na Sveučilištu Oxford.

Dodaje da je svrha istraživanja bila popuniti prazninu u znanstvenim spoznajama o piluli koja sadrži samo progesteron, za koju su stručnjaci sumnjali da je jednako štetna kao i kombinirana pilula.

Postoji li alternativa?

Za izbjegavanje hormonske kontracepcije postoji nekoliko opcija: barijerna kontracepcija koja uključuje muške i ženske kondome, dijafragmu ili cervikalnu kapu koja se koristi u kombinaciji s gelom za neutralizaciju sperme koji sprječava ulazak sjemena u vaginu.

Nedavno je došlo do oživljavanja prirodnog planiranja obitelji, poznatog kao metoda ritma, koje uključuje izbjegavanje spolnih odnosa tijekom najplodnijih dana žene. U fazi istraživanja je i dugo očekivana muška pilula koja bi mogla doći na tržište u idućih desetak godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 18:00