SPORTSKE IGRE MLADIH

Split je ovih dana bio centar amaterskog sporta u Europi: ‘Sretni smo zbog rekordnog broja djece‘

Sportske igre mladih
 Karlo Sutalo
Državna završnica odigravala na sportskim terenima diljem Splita u sedam sportskih disciplina

Split je ovih dana bio centar amaterskog sporta Hrvatske u kojem su se u sklopu državne završnice Plazma Sportskih igara mladih okupili najbolji mladi sportaši i sportašice osnovnoškolske i srednjoškolske dobi iz cijele Hrvatske. Državna završnica odigravala na sportskim terenima diljem Splita u sedam sportskih disciplina: Coca-Cola Cupu, šahu, malom nogometu za 2009. godište, HEP turniru u rukometu, Hrvatska pošta Cup u tenisu, Kinder turniru u košarci i odbojci.

Mlade sportašice i sportaši koji su se kroz sustav kvalifikacijskih i županijskih turnira u svojim disciplinama plasirali na državnu završnicu uživali su u druženju sa svojim vršnjacima u Splitu. Sve aktivnosti u sklopu Plazma Sportskih igara mladih su za djecu uvijek u potpunosti besplatne: od prijava, turnira, događanja, prijevoza i boravka na državnim završnicama. Iako se Igre bave amaterskim sportom, sve aktivnosti se rade prema standardima profesionalnih natjecanja koja uključuju profesionalne sportske terene, educirane suradnike kineziologe i profesore tjelesnog odgoja, profesionalne suce, delegate i vrhunski event management.

image
Sportske igre mladih
Karlo Sutalo

Sigurnost i zdravlje djece su uvijek na prvom mjestu organizatora tako da su sva natjecanja i boravak djece u Splitu bili organizirani prema preporukama HZJZ i Civilnog stožera RH.

Sve sportske discipline u sustavu Igara bilježe porast u prijavama, a svi su sportovi koncipirani na način da i djeca koja ne treniraju određeni sport mogu sudjelovati i isprobati određeni sport. Mnogobrojni natjecatelji već godinama sudjeluju na Igrama i već u siječnju izvrše prijavu za novu sezonu. Graničar je najbolji primjer inkluzije koju Plazma Sportske igre mladih propagiraju jer dječaci i djevojčice igraju u miješanim timovima i na taj način jačaju svijest o ravnopravnosti kroz igru i zabavu. HEP turnir u rukometu je svake godine iznimno jak turnir, dok Kinder turnir u košarci okuplja najbolje mlade košarkaše i košarkašice Hrvatske. Neki natjecatelji u Hrvatska pošta cup u tenisu čak svoj raspored turnira prilagođavaju državnoj završnici jer je ona najbolji primjer vrhunskih sportskih uvjeta, te odmora i zabave za djecu. Najpopularniji i najmasovniji sport na svijetu svoju veliku bazu ima i u Hrvatskoj. Coca-Cola Cup najveći je turnir u malom nogometu koji se već sedmu godinu organizira pod okriljem Plazma Sportskih igara mladih, a ove godine odigrano je više od 170 turnira u 120 gradova i mjesta u Hrvatskoj.

image
Sportske igre mladih
Karlo Sutalo

Plazma Sportske igre mladih uz suradnju s UEFA veliku podršku imaju i Aleksanderu Čeferinu, predsjedniku UEFA koji je u prosincu prošle godine proglašem ambasadorom Igara. Edukacija djece i mladih je važan segment Igara. Ove godine nastavile su odličnu suradnju s Ministarstvom unutarnjih poslova provođenjem zajedničke kampanje s Nacionalnim programom sigurnosti u cestovnom prometu. U suradnji s UEFA ove godine pokrenule su kampanju promocije ženskog nogometa, a na svim događanjima redovito djecu educiraju o važnosti recikliranja i samoodrživosti. Kroz tekući projekt ''Youth Sports Fair Chance'' u sklopu Erasmus+ Sport programa Europske Unije u partnerstu sa 6 zemalja provode edukacije profesora tjelesnog odgoja te osnovnoškolske djece o važnosti pravilnog navijanja na sportskim terenima, jednakosti i borbi protiv diskriminacije. Podržavaju i lokalne inicijative, tako da su kao partner uključeni i u EU projekte lokalnih udruga i gradova.

Plazma Sportske igre mladih najveća su amaterska sportska manifestacija u Europi i svojevrsni fenomen koji svojom tradicijom dugom 24 godine svjedoči kako dobra vizija, sustavan rad i upornost mogu prevladati sve izazove i stvoriti jedinstven brend koji su prepoznale i podržale mnogobrojne svjetske institucije, vrhunski sportaši i dužnosnici, ali i sponzori. Tako su medalje u Splitu najboljima u Kinder turniru u košarci podijelili Mateo Kedžo, kapetan KK Split i Ivica Skelin , trener KK Split, a natjeacetelje razveselio je mladi nogometaš Tonio Teklić. Idejni začetnik projekta i predsjednik Igara g. Zdravko Marić istaknuo je : ''S puno sreće i ponosa mogu naglasiti da sam zaista jako zadovoljan što je sezona Plazma Sportskih igara mladih došla do samoga kraja što se tiče Hrvatske. Također sam sretan i zadovoljan zbog rekordnog broja djece i samim time što smo po prvi puta radili u ovim, usudio bih se reći, nemogućim uvjetima. Želio bih se zahvaliti svim našim sponzorima, pokroviteljima, roditeljima, voditeljima, koordinatorima, ali i posebno djeci što su s nikad većom srećom dolazili na terene, igrali se i nastupali. Sportske igre mladih u Bosni i Hercegovini i Srbiji još uvijek traju i nadamo se i tamo skorom završetku i veselimo se velikom međunarodnom finalu''.

image
Sportske igre mladih
Karlo Sutalo

Plazma Sportske igre mladih su u 24 godine dugoj tradiciji okupile više od 2 milijuna djece i mladih, a ova godina će opet biti rekordna po broju sudionika sa više od 70.000 tisuća natjecatelja samo u Hrvatskoj.

Najuži organizacijski tim Plazma Sportskih igara mladih u Hrvatskoj broji 13 suradnika i 700 koordinatora i voditelja na terenu u statusu vanjskih suradnika koji godišnje organiziraju više od 250 kvalifikacijskih turnira u 10 Sportskih disciplina, više od 30 jednodnevnih sportsko-eduakativnih događanja u sklopu Turneje radosti, državne završnice u Savudriji i Splitu, međunarodnu završnicu u Splitu te svečana otvaranja i zatvaranja Igara. Igre su trenutno aktivne u 3 zemlje: Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini u čijim sustavima godišnje sudjeluje više od 200.000 djece i mladih.

Iznimna energija i rad uloženi u rad Igara Igre najbolje su se osjetiliovih dana u Splitu na festivalu sporta i promociji sportskog načina života kroz igru i zabavu, jedinstveni koncept ove manifestacije koja će uskoro završiti svoju 24. sezonu.

image
Sportske igre mladih
Karlo SutaloŽelite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. studeni 2023 01:40