NEMOGUĆE...

Sportaši u olimpijskom selu frapirani: ‘Što su nam to Japanci dali? Anti-seks krevete!?‘

 Kyodo/newscom/Newscom/Profimedia
Modularni, ekološki prihvatljivi kreveti čvršći su od onih izrađenih od drveta ili čelika i mogu izdržati do 200 kilograma težine

Sportaši iz cijeloga svijeta već pristižu u Tokio na dugoočekivane Ljetne olimpijske igre koje počinju 23. srpnja, a kako bi svi u jeku pandemije koronavirusa i dominacije zaraznijeg delta soja bili što sigurniji, u Japanu su uvedene brojne restrikcije. No jedna, pomalo bizarna, ovih dana postala je prava senzacija na društvenim mrežama - riječ je o tzv. kartonskim "anti-seks" krevetima na kojima će sportaši spavati u Olimpijskom selu.

Iako je spomenuto selo poznato po raskalašenoj atmosferi i zabavama, organizatori su se ove godine potrudili što je više moguće smanjiti bliski kontakt između sportaša, a mnogi korisnici društvenih mreža zaključili su kako bi im neobičan izgled kreveta za jednu osobu trebao pomoći u tom naumu.

No što je zapravo "anti-seks" krevet? Kao što je vidljivo s fotografija koje su objavili sami sportaši, riječ je o krevetu izrađenom od kartona, dizajniranom da izdrži težinu jedne osobe kako bi se "izbjegle situacije koje nisu u domeni sporta". Tako je barem neobičan krevet na Twitteru opisao američki atletičar Paul Chelimo, koji se također našalio kako je "letio poslovnom klasom u Tokio da bi ondje sad spavao na kartonskoj kutiji".

Kako piše New York Times, okvire kreveta dizajnirala je japanska tvrtka Airweave, koja se pohvalila da su olimpijski kreveti gotovo u potpunosti izrađeni od obnovljivih materijala. Na tu ideju došli su, kažu, kako bi smanjili otpad i promicali održivost.

- Ovi modularni, ekološki prihvatljivi kreveti zapravo su puno čvršći nego što izgledaju, čak su čvršći od onih izrađenih od drveta ili čelika i sigurno mogu izdržati do 200 kilograma težine. Također se mogu prilagoditi individualnim tjelesnim potrebama sportaša i njihovu načinu spavanja - objasnili su iz tvrtke.

No nije dugo trebalo da se počne šuškati kako su kreveti dizajnirani upravo kako jesu da bi se spriječilo "spajanje" sportaša.

Inače, tvrtka Airweave još je u siječnju 2020. dobila zadatak da isporuči 18.000 kreveta za Ljetne igre, a 8000 kreveta trebali bi biti prenamijenjeni i za Paraolimpijske igre, koje će se također održati u Tokiju u kolovozu 2021. Okviri kreveta kasnije će biti reciklirani u papirnate proizvode, a dijelovi madraca u nove proizvode od plastike.

O "anti-seks" krevetima na društvenim mrežama oglasio se i irski gimnastičar Rhys McClenaghan. On je objavio snimku na kojoj skače po krevetu kako bi dokazao da je isti itekako izdržljiv i tako pobio urnebesan "anti-seks" mit koji je postao viralan.

- Sve te priče o 'anti-seks' krevetima su fake news! Čak i ako su kreveti dizajnirani u tu svrhu, tamo gdje postoji volja, postoji i način. Ne trebate krevet kad imate, primjerice, stolac ili tuš - rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:18