Što je glaukom?

Glaukom se diljem svijeta drži po učestalosti drugim uzročnikom sljepoće. Bolest pogađa približno jednu od 500 osoba mlađih od 50 i starijih od 80 godina.

Glaukom je skupina bolesti vidnog živca koja dovodi do oštećenja i gubitka stanica mrežničkih ganglija, glavnog uzroka neuropatije. Povišeni očni tlak (>21 mmHg) važan je faktor rizika za razvoj glaukoma. Neliječenje glaukoma može dovesti do trajnog oštećenja vidnog živca što će rezultirati gubitkom vidnog polja i naposljetku sljepoćom. Pogledajte kako vidi svijet oko sebe osoba koja boluje od glaukoma.(link na simulator vidnih grešaka – glaukom)

Gubitak vidnog polja kod glaukoma zbiva se postupno tijekom duljeg perioda i često se prepoznaje tek u uznapredovalom stadiju. Glaukom se diljem svijeta drži po učestalosti drugim uzročnikom sljepoće. Bolest pogađa približno jednu od 500 osoba mlađih od 50 i starijih od 80 godina.

Liječenje

Konzervativno liječenje glaukoma svodi se na snižavanje očnog tlaka kao vodećeg rizičnog faktora nastanka oštećenja živca antiglaukomskim kapljicama. Ukoliko konzervativna terapija nije dostatna pacijentu, pristupa se laserskom tretmanu, a klasičnoj kirurškoj operaciji (ex press mini glaucoma shunt i trabekulektomiji) pristupa se kao zadnjoj fazi liječenja.

Ex press mini shunt predstavlja cjevčicu sa valvulom koja se smjesti u stijenku prednje sobice oka i polako drenira očnu vodicu iz prednje očne sobice van iz oka pod sluznicu, jer je prirodni put otjecanja vodice trajno začepljen zbog bolesti.

Svi stadiji ove bolesti mogu se tretirati u Klinici Svjetlost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 08:04