MAJČINSTVO

Što se događa s tijelom poslije porođaja

 Thinkstock
Manjak energije, nagle promjene raspoloženja, razdražljivost, tuga, potištenost, plačljivost, uznemirenost i zbunjenost pogađa čak 80 posto mladih majki

O promjenama koje se događaju tijekom trudnoće puno se govori, no o onome što se događa nakon poroda svi šute. Da, tu je neopisiva sreća zbog malog smotuljka koji ćete donijeti kući, ali i puno ne tako ugodnih promjena na koje vas nitko neće pripremiti. A sve bi to možda bilo puno lakše podnijeti kad biste znali što vas čeka.

Vaše će grudi biti veće i vjerojatno bolne

Nije nikakvo iznenađenje da novopečene majke imaju raskošno poprsje. To je djelomice zato što se grudi neprekidno pune mlijekom, ali nabreklima ih čini i dodatni, pojačani dotok krvi koji je nužan da bi grudi mogle davati mlijeko. Ono što može biti šokantno jest da ponekad, kad vaše tijelo proizvodi više mlijeka nego što ga možete izlučiti, taj višak mlijeka i dotok krvi mogu uzrokovati vrlo neugodne probleme. No, utješno je da takvo stanje ne bi trebalo potrajati dugo jer ćete vrlo brzo početi proizvoditi samo onoliko mlijeka koliko je potrebno bebi. Što se tiče pitanja kako ćete dugo proizvoditi mlijeko, odgovor je prilično jednostavan: otprilike dva tjedna nedojenja dovoljna su da grudi "presuše" ili u prijevodu - imat ćete mlijeka toliko dugo koliko budete dojili.

I dalje ćete izgledati kao da ste trudni

Neke žene dolaze u rađaonicu s torbom u koju su spakirale uske traperice koje su nosile prije nego što su zatrudnile, uvjerene kako će se odmah nakon poroda njihovo tijelo vratiti na staru veličinu. Istina je da su potrebni tjedni kako bi se trbuh povukao i vratio na veličinu i oblik kakav je imao prije trudnoće. Prvih nekoliko tjedana nakon poroda vaša će koža i trbušni mišići još biti istegnuti, a maternica će i dalje biti veličine dinje. Zbog svega toga još nekoliko tjedana poslije poroda izgledat ćete kao da ste u šestom mjesecu trudnoće.

Ništa od seksa barem šest tjedana

Svježe mame uvijek dobivaju upozorenje da ne stavljaju ništa u vaginu (a to vrijedi za penis, jednako kao i za tampon) najmanje šest tjedana nakon poroda. To pravilo odnosi se jednako na žene koje su rodile vaginalno, kao i na one koje su rodile carskim rezom. Problem nije toliko u osjećaju boli, koliko u činjenici da grlić maternice ostaje otprilike toliko vremena otvoren, a uvođenje bilo čega u vaginu dok je grlić maternice otvoren povećava rizik od infekcija.

Trebat će vam lubrikant

Dok žena doji, razina njezinih hormona spušta se na onu kakva je u žena u menopauzi, što za posljedicu obično ima prekomjernu suhoću vagine. Srećom, kad dobijete zeleno svjetlo za seks nakon poroda, imate na raspolaganju svu silu lubrikanata koji će vam "umjetno" vratiti vlažnost dok se stvari ne srede same od sebe. Osim toga, imajte na umu da se velik broj žena žali na bol pri spolnim odnosima i do šest mjeseci nakon poroda. No, nemojte se preplašiti misleći da seks više nikada neće biti čaroban kao prije: bit će možda čak i bolji, samo treba vremena da se do toga dođe.

Tjednima ćete nositi uloške

Potpuno je normalno da žena ima krvavi iscjedak i do osam tjedana nakon poroda. No, ne bi trebao biti preobilan, neugodnog mirisa niti praćen bolovima, više nalik posljednjim danima menstrualnog ciklusa.

Ispadat će vam kosa

Folikuli kose imaju određen životni ciklus pa nakon nekog vremena vlasi ispadaju. Tijekom trudnoće, životni ciklus folikula postaje dulji, što znači da će vam u tom periodu ispadati puno manje kose nego inače. No, situacija se mijenja nakon poroda: velik broj folikula tada će odjednom odumrijeti te ćete na jastuku ili češlju primijetiti veći broj ispalih vlasi, a moguće je da se pojave čak i male ćelave zone. Bez brige, sve to je privremena pojava i ubrzo će se stvari vratiti u normalu.

Vagina će biti otvorenija

Da, točno je da se vaša vagina proširuje tijekom poroda i uglavnom se više nikada ne vraća potpuno na veličinu kakva je bila prije poroda. No, ona neće biti posve rastegnuta niti će potpuno izgubiti elastičnost. Vaši mišići u području zdjelice s vremenom će ojačati i očvrsnuti, a taj proces možete i pospješiti tzv. Kegelovim vježbama. No, ono što ne možete promijeniti bit će malo otvoreniji izgled vaše genitalne zone. Naime, prije poroda stidne usne obično pokrivaju vaginalni otvor, no nakon poroda one su rastvorenije, a otvor vagine vidljiviji.

Ako ste imali carski rez trpjet ćete bolove

Sve više žena odlučuje se na porod carskim rezom, no ako mislite da ćete na taj način izbjeći bol koju donosi vaginalni porod, u zabludi ste. Carski rez je ozbiljan kirurški zahvat pri kojem se otvara trbušna šupljina, a oporavak nakon carskog reza jednak je oporavku nakon bilo koje druge zahtjevne operacije i uglavnom traje dulje nego oporavak nakon vaginalnog poroda.

Baby blues zbog hormona

Čak 80 posto žena nakon poroda ima blaži oblik depresivnog raspoloženja koji se još naziva postporođajna tuga ili baby blues. Smatra se normalnim dijelom ranog majčinstva, a simptomi koji se povremeno javljaju su manjak energije, nagle promjene raspoloženja, razdražljivost, žalost, potištenost, plačljivost, uznemirenost, zbunjenost... Baby blues se može pojaviti već nekoliko dana nakon porođaja, a traje nekoliko dana do nekoliko tjedana. Razlog javljanja depresivnog raspoloženja leži u promjeni razine nekih hormona nakon porođaja (progesteron, estrogen).

Novonastale, manje ugodne životne okolnosti također mogu pogodovati takvom raspoloženju (problemi kod porođaja, bol i neugodnosti koji se javljaju nakon njega, umor i iscrpljenost, nesnalaženje u novoj ulozi majke i brizi oko djeteta...). Ovaj blaži oblik depresije ne zahtijeva liječenje, prolazi sam, ali je važno sve brige i strahove, kao i brigu oko djeteta podijeliti s nekim bližnjim, iskoristiti što više vremena za odmor, pravilno se hraniti, posavjetovati se s liječnikom.

Seks i kontracepcija nakon poroda

Dr. sc. Vesna Košec, spec. ginekolog

Nema strogo određenih smjernica koje propisuju kad je moguće stupiti u spolne odnose nakon porođaja. Porođaj je trauma za majčin organizam, procesi cijeljenja traju i nekoliko tjedana, a nagli pad hormona nakon porođaja ostavlja majku u relativnom nedostatku tih hormona pa su sluznice spolnog sustava tanke i osjetljive. Minimum apstinencije iznosi dva tjedna nakon porođaja, ali vrijeme oporavka treba biti dovoljno dugo da bi žena prilikom odnosa mogla uživati. Istraživanja su pokazala da 90 posto žena ima spolne odnose unutar šest mjeseci nakon porođaja.

Ako žena ne doji, prvu će menstruaciju dobiti za 6-8 tjedana. Pri tome treba razlikovati lohije od pravog menstruacijskog krvarenja. Lohije su izljušten i odbačen dio površine maternice koji gubi svoju funkciju nakon porođaja. To je normalan proces koji može trajati i do četiri odnosno šest tjedana nakon porođaja. Lohije su svakodnevna, bezbolna, različito obilna krvarenja koja tijekom vremena mijenjaju boju od crvene do bijele. Kontracepcijski učinak dojenja ovisi o uhranjenosti majke, intenzitetu i frekvenciji sisanja te uvođenju dodataka prehrani. Takvo pravilno dojenje šest ili više puta dnevno može produljiti amenoreju ili izostanak menstruacije i do dvije godine. No, to nije pravilo jer povratak menstruacije i u pravilnom dojenju može nastupiti nakon osam tjedana od poroda. Uzimajući to u obzir, može se zaključiti da će do kraja desetog tjedna nakon poroda ovulirati i deset posto žena koje doje. To rezultira s otprilike jedan posto trudnoća u prvoj godini nakon poroda. Stoga je pametno razmišljati o kontracepciji i u prvim mjesecima nakon poroda. U žena koje ne doje, ili neredovito doje, optimum bi bio treći postporođajni tjedan, a u žena koje doje treći postporođajni mjesec za početak kvalitetne kontracepcije, prilagođene potrebama i mogućnostima majke. Ako majka ne smije dojiti, preporučuje se prestanak dojenja s prestankom proizvodnje mlijeka, što se postiže lijekovima.

Svaka žena, a i njezin partner, ovisno o potrebama, vlastitim željama i zdravstvenim mogućnostima iz široke lepeze ponude kontracepcije u dogovoru s liječnikom specijalistom može izabrati oblik koji joj najbolje odgovara. Uz malo strpljenja moguće je pronaći vrstu kontracepcije koja će pružiti sigurnost majci dok se suočava s brojnim zahtjevima djeteta (i partnera), a koja ne utječe na njezinu plodnost i zdravlje, već ih, naprotiv, čuva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 12:13