BUČNI NEPRIJATELJ

Što zaustavlja hrkanje? Sprej, flaster, jastuk? Naš test je pokazao...

ZAGREB - Taman ste zalegli, ugasili svijetlo i fino se ušuškali, a onda se dogodi zlo. Urlik ranjenog morža, jezivi zvuk piljenja panja i krkljavo gušenje na metar ili manje od vas ubiju vam trenutno svaku nadu za miran san. Da, vaš partner hrče. I što sad?

Hrkanje neumitno remeti miran san nesretnicima koji su također u toj sobi, ali i san osobe koja hrče, te u nje može izazvati potištenost, umor, pad koncentracije i slabljenje memorije, povećanu mogućnost pojave visokog krvnog tlaka, bolesti srca i moždanog udara. Istraživanja su pokazala da 45% odraslih osoba hrče, a brojka se povećava s godinama.

Hrkanje je najčešće izazvano vibracijom do koje dolazi strujanjem zraka preko opuštenog mekog nepca, pa je potrebno te vibracije umanjiti ili ih potpuno ukloniti. Uz puni želudac, previše nikotina i pretilost kao najčešće uzroke hrkanja, mnogo ljudi ima problema i sa začepljenjem sinusa, a jezik im, dok leže na leđima, zauzme neprirodan položaj.

Ima li lijeka protiv hrkanja ili ćete morati dovijeka svakih par minuta tijekom noći laktariti mrcinu od supruga, provjerili smo na domaćem i internetskom tržištu.

Sprej Tihosan

Cijena: 90 kn

Gdje nabaviti: www.kadulja.hr

Opis proizvoda: Raspršivač Tihosan je biljni uljni pripravak. Zahvaljujući sadržaju prirodnih ulja i vitamina, umiruje vibracije koje uzrokuju hrkanje. Uporaba Tihosana je sigurna, brza i izuzetno učinkovita. Hrkanje zamjetno utihne ili potpuno prestane.

Ribafish testirao: Vodica za grlo koju ispere slina za par minuta. I nije od neke veće koristi. Podsjeća na urbanu legendu prema kojoj popiješ gutljaj ulja prije puhanja u alkometar. I nikako mi nije jasno kako ulje može spriječiti hrkanje? U svakom slučaju, kao da sam cuclao propolis. Hrkanje - intenzivno. Ocjena: 3/10

Presuda lijeČnika: Potpuno prirodan proizvod, na bazi prirodnih ulja masline, metvice, eukaliptusa, vitamina B. Djelotvornost: sporadična, kratkotrajna, upitna.

Flaster Diši lakše

Cijena: 120 kn 30 komada

Gdje nabaviti: Filip Trade, www.filip-trade.hr

Opis proizvoda: Diši lakše čini nos prohodnim, što omogućuje pravilno disanje, ublažava simptome začepljenog nosa, smanjuje hrkanje. Klinički je dokazano da flasteri za nos Diši lakše olakšavaju začepljenje nosa i time rješavaju probleme hrkanja, pružaju trenutno olakšanje i ne sadrže lijekove.

Ribafish testirao: Flastere za širenje nozdrva jednom sam davno kupio da bih bolje trčao. Pa nisam nikad bolje trčao. Iritantni su jer nategnu nozdrve i vizualni je dojam grozan. Žuljaju, zatežu, smetaju. Hrkanje je s njima mrvicu slabije, ali ne nestaje. Ocjena: 4/10

Presuda lijeČnika: Pomaže iznimno ako je samo suženje ulaza u nos jedini uzrok hrkanja, a takvih je slučajeva manje od 10 posto. Skupo.

Jastuk od heljdinih ljuskica

Cijena:

188 kuna 40x50 cm, 1600 g heljdinih ljuskica,

Gdje nabaviti: www.aloevera.savjeti.com/anatomski_jastuk_protiv_hrkanja.htm, www. heljdajastuk.com

Opis proizvoda: Anatomski jastuk s posebno oblikovanim valjkom koji je udoban oslonac za vrat te omogućuje ispravan položaj glave pri spavanju, što poboljšava vratnu cirkulaciju i smanjuje zapreke strujanju zraka (udahu i izdahu), čime smanjuje ili sprečava hrkanje. Jastuk je izrađen od tkanine provjerene kvalitete i izuzetno nježne za kožu. Fina, glatka vlakna jamče ugodu tijekom spavanja. Anatomski su oblikovani pa su udoban oslonac za vrat i glavu, te osiguravaju ispravan položaj pri spavanju, što poboljšava cirkulaciju i smanjuje pritisak u vratnoj kralježnici, zahvaljujući čemu se kvalitenije spava. Radi još veće udobnosti i kvalitete spavanja, jastuk može imati patentni zatvarač i lijevak koji omogućuje vađenje viška punila. Debljina i tvrdoća jastuka mogu se prilagoditi individualnim potrebama.

Ribafish testirao: Poklonik sam glomaznih jastuka pa mi se na ovaj bilo užasno teško naviknuti. Cijelu sam noć mahao rukama i imao noćne more kao u JNA. Utrnula mi je ruka, jer ju uvijek guram pod jastuk, i probudio sam se s mišlju da mi netko cijelu noć krade uzglavlje. Ocjena: 6/10

Presuda lijeČnika: Ovaj proizvod možda jest dobar za vratnu kralježnicu, ali teško da sprečava hrkanje, osim ako motivira za spavanje na trbuhu.

Aparat Snore Stopper

Cijena: 449 kn

Gdje nabaviti: Tunica, www.tunica.hr

Opis proizvoda: Snore stopper sprečava hrkanje, a ne remeti san. Tijekom noći ugrađenim senzorom registrira zvukove hrkanja i pokreće proces njegova zaustavljanja. Hrkanje sprečava trenutno, a dugoročno nošenje osigurava gotovo potpun prestanak hrkanja.

Ribafish testirao: Ovo mi je zvučalo kao protuprovalni alarm. Uljuljkaš se, misliš da si siguran, a lopovi imaju neku šifru da ga isključe pa se probudiš prevaren. Tako je bilo i s ovim: bez poboljšanja, podsjeća na “stomak-eliminator”, ne odbija ni komarce... Promašaj, porez na budale. Ocjena: 2/10

Presuda lijeČnika: Jedna od mnogih sličnih naprava koja je dobro zamišljena, ali slabe učinkovitosti. Učinkovitst nije znanstveno dokazana. Što ako se ruka sa Snore Stopperom zavuče pod jastuk pa se mikrofon ne aktivira i slično?

Magnetna štipaljka Snorefree

Cijena: 69 kn

Gdje nabaviti: Magneticum, http://shop.magneticum.com.hr, www.farmacia.hr, www.apollonia.hr

Opis proizvoda: Snorefree je najjednostavnije, najpouzdanije, najsigurnije i najučinkovitije sredstvo protiv hrkanja i lakših oblika sindroma opstrukcijske apneje sna (bolest prestanka disanja u snu). On učinkovito stimulira senzorne živčane stanice nosa i na taj način otvara nosne prolaze i sprečava hrkanje. Snaga magnetnog polja je 800 gausa.

Ribafish testirao: Nisam se mogao osloboditi osjećaja stranog tijela i nelagode. Ne mogu zaspati ni sa slušalicama, a kamoli s magnetom u nosu. Ako možemo ići na Mjesec, imati mobilne telefone i daljinske upravljače, moramo li, pobogu, stavljati komad hladnog metala u nosnice? Probudio sam se u tri ujutro, misleći da sam bantu bijelac s onim CD-om u kljuki!!! Ocjena: 2/10

Presuda lijeČnika: Ako je problem u početnom dijelu zatvorenog nosa i tzv. nosne valvule jedini uzrok blage opstruktivne apneje u spavanju (OSA), a to je u manje od 10 % slučajeva, ova štipaljka, ako služi kao mehanički proširivač, može imati određeni učinak, ali on do sada nije znanstveno potvrđen, niti se etablirao u praksi.

***

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. ožujak 2024 13:36