PROMJENE PREPORUKA

Studija s Cambridgea: Fizička distanca bez maski nije dovoljno učinkovita zaštita od covida-19

Arhivska fotografija

 Alex Lentati/Eyevine/Profimedia
Preporuka je znanstvenika da se maske svakako nose i na otvorenom, a poglavito u zatvorenim prostorima

Fizička distanca bez maski, čak i na otvorenom, nije dovoljno učinkovita zaštita od koronavirusa ako se ne nose maske, zaključak je nove studije Sveučilišta u Cambridgea. Tvrde da široka uporaba maski može smanjiti stopu prijenosa infekcije za 53 posto.

Preporuka je znanstvenika da se maske svakako nose i na otvorenom, a poglavito u zatvorenim prostorima jer zaražene će osobe koje nose masku 'poslati' 80 posto manje virusa u zrak, a ostale osobe koje također nose masku udisat će do 50 posto manje virusnih čestica.

U studiji se koristio računalni model za mjerenje udaljenosti kapljica koje nastaju od kašlja. Utvrđeno je da ni dva metra udaljenosti ne štiti od potencijalne infekcije niti na otvorenom.

Stručnjaci su pozvali ljude da i dalje nose maske i na otvorenom i u zatvorenom prostoru osobito tijekom zime.

Naime, osoba zaražena covidom-19 ako ne nosi masku i na udaljenosti od dva metra može zaraziti druge. Kako vrijeme prolazi, a korona i dalje opstaje znanstvenici imaju sve više spoznaja o tome što je bolja, a što lošija zaštita. Rezultiralo je to promjenama preporuka u odnosu na početak pandemije.

To se osobito odnosi na maske za koje je u početku rečeno da njihovo nošenje ne utječe na prijenos infekcije, ali se pokazalo da je to jedna od učinkovitijih mjera pa su ubrzo uvedene u sve zatvorene prostore.

Stručnjaci naglašavaju da se osim cijepljenja koje je apsolutno nabolje zaštita, tijekom zime, ne smije zaboraviti na često provjetravanje prostorija i nošenje maski kako u zatvorenim tako i na otvorenim prostorima.

Istraživanje Sveučilišta Cambridge pokazalo je da kapljice nakon kašlja, i to one najsitije, mogu 'letjeti' dalje od dva metra što je inače generalna preporuka za distancu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:34