U PAR KORAKA

SUMNJATE DA VAM JE TRGOVAC PODVALIO PROIZVODE S OPASNIM KEMIKALIJAMA? Od sada to možete jednostavno provjeriti

 Arturs Budkevics / Panthermedia / Profimedia

Cipele koje ste kupili ostavljaju boju na čarapama, a džemper, ni nakon nekoliko pranja, ne prestaje "mirisati" po plastici...

U svakom slučaju, sumnjate da vam je trgovac podvalio proizvode načinjene od jeftinih materijala, a jesu li i štetni za zdravlje, doznat ćete u nekoliko koraka, preko aplikacije "Scan4Chem", piše Slobodna Dalmacija.

Razvio ju je međunarodni tim od 20 nevladinih udruga, među kojima je i hrvatska Zelena akcija, te državne agencije iz 13 zemalja EU-a u sklopu projekta "LIFE AskREACH".

Tko će čekati 45 dana?

U svakom slučaju, aplikacija omogućuje trenutačno informiranje o štetnim kemikalijama u proizvodima, čime se želi potaknuti građane da provjeravaju ispravnost proizvoda i tako utječu na postupnu zamjenu štetnih tvari u proizvodima sigurnijom alternativom.

Cilj je i da potrošači odmah dobiju informaciju, umjesto da na nju čekaju 45 dana, kakva je trenutačno zakonska praksa.

– Zahtjev za informacijom upućuje se dobavljačima skeniranjem bar koda proizvoda, pomoću mobilnog uređaja. Time se automatski sastavlja ispravno uobličen zahtjev za informacijom i upućuje na e-mail adresu dobavljača, koji ima zakonsku obvezu odgovoriti na ovakav upit – objasnio je Eugen Vuković iz Zelene akcije.

Svi upiti se, prema njegovim riječima, upisuju u bazu podataka u koju proizvođači unose informacije o raznim proizvodima. Kako se baza podataka širi s brojem upita, podaci bi, za velik broj proizvoda, potrošačima trebali postati dostupni trenutačno, bez čekanja.

Korisnici putem ove aplikacije mogu doznati sastav, praktički, svih neprehrambenih i nekozmetičkih proizvoda, dakle, tekstila, obuće, namještaja, elektroničkih uređaja, automobila, igračaka..., to jest, kako je Uredbom REACH precizirano, svega što ima jasan oblik, ali ne i jasnu deklaraciju.

– Očekujemo kako će povećani broj zahtjeva za informacijama potaknuti dobavljače da se sami odluče na korištenje ove aplikacije, te da postupno mijenjaju štetne kemikalije zdravijom alternativom – ističe naš sugovornik i dodaje kako se aplikacija na hrvatskom jeziku za iPhone i Android uređaje može preuzeti preko App Storea i Google Play Storea.

Tekstil pun kemikalija

S pokretanjem spomenute aplikacije upoznata je i zastupnica u Europskom parlamentu (EP) Biljana Borzan, koja je time izrazito zadovoljna.

Naime, jedna od njezinih prvih aktivnosti kao zastupnice u EP-u, još početkom 2014. godine, bilo je zastupničko pitanje Europskoj komisiji o opasnostima od odjevnih proizvoda kontaminiranih potencijalno štetnim kemikalijama.

– Potrošači, u pravilu, nisu svjesni čime se sve tretiraju odjevni predmeti, pogotovo oni proizvedeni izvan EU-a, u zemljama u kojima ne vrijede naša stroga pravila. Tekstil se tretira raznim kemikalijama tijekom procesa proizvodnje, prijevoza i skladištenja.

Zato podržavam pokretanje aplikacije "Scan4Chem" u Hrvatskoj i nadam se da će biti široko korištena. Aplikacija omogućuje da odredbe o pravu na pristup informacijama iz europske Uredbe o kemikalijama – REACH u većoj mjeri zažive u praksi.

"Scan4Chem" trebao bi olakšati potrošačima pristup informacijama koje bi trebale biti dostupne trenutačno jer tako funkcionira kupovina. Tko danas ima vremena kopati po internetu dok traži po butiku?! Ili će informacija kupcu biti odmah dostupna ili je beskorisna – smatra Biljana Borzan.

Kad se ona u EP-u angažirala oko pitanja o opasnostima za zdravlje koje dolaze iz odjevnih predmeta, dakle 2014. godine, aktualno je bilo istraživanje svjetske ekološke organizacije Greenpeace kojim je bilo obuhvaćeno 140 proizvoda svjetskih modnih brendova. Ispitivanje je pokazalo zabrinjavajuće rezultate – na dvije trećine testiranih tekstilnih proizvoda pronađeni su nonilfenol etoksilati (spojevi opasni za endokrini sustav), četiri su uzorka sadržavala visoke doze toksičnih ftalata koji ugrožavaju sustav za reprodukciju, a na nekima su čak pronađeni kancerogeni amini.

Da tragedija bude veća, čak je i u dječjoj odjeći otkrivena prisutnost tvari koje mogu izazvati rak i hormonalne poremećaje!

Kako kontrolirati što stiže iz Azije

– Pitala sam što Europska komisija poduzima da se opasnost za javno zdravlje europskih građana svede na najmanju moguću razinu. Odgovoreno mi je kako Uredba REACH, na temelju koje funkcionira aplikacija "Scan4Chem", određuje ograničenja uporabe nekih opasnih tvari u tekstilu koji je proizveden ili stavljen na tržište u EU-u, poput nonilfenola (NPE) i ftalata. Nadalje, kad se u jednoj od država EU-a otkriju kontaminirani predmeti, sve države članice se o tome upozoravaju preko EU-ova Sustava brzog uzbunjivanja za neprehrambene proizvode (RAPEX) – objašnjava Borzan.

Dakle, kao što naša sugovornica ističe, uporaba opasnog NPE-a u EU-u je ograničena, no ne i potpuno zabranjena.

Ono što je zabranjeno jest te kemikalije ispuštati u otpadne vode, pa je barem zagađivanje okoliša znatno umanjeno.

Problem je što je većina robe s potpisom poznatih modnih tvrtki proizvedena u Kini i drugim azijskim zemljama, gdje spomenuta zabrana uopće ne postoji. Koliko, pak, nošenje takve odjeće šteti našem zdravlju, preostaje tek istražiti. Stručnjaci smatraju da čak i niske razine toksina prisutnih u odjeći predstavljaju prijetnju za zdravlje čovjeka te upućuju na povezanost navedenih toksina s neplodnošću i određenim vrstama raka.

Štetne kemikalije iz odjeće dolaze u kontakt s kožom, koja ima moć upijanja, i na takav način ulaze u naš organizam.

Otrovi koji u organizam uđu preko kože završavaju u krvotoku i potom u jetri, organu zaduženom za eliminaciju toksina. Dio tih toksina se iz tijela izlučuje preko znoja. Ako koža, međutim, stalno upija i izlučuje brojne otrove, ona ne može "disati". Konstantnim upijanjem i izlučivanjem otrovnih tvari na površini kože stvara se toksična mješavina otrova koji su zajedno čak i štetniji za zdravlje nego svaki zasebno.

U svakom slučaju, što "unosimo" u sebe preko odjeće, pokazat će nam pouzdano nova aplikacija dostupna, praktički, svakom potrošaču.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 04:14