KORISNI SUPLEMENTI

SUPER KOMBINACIJE VITAMINA I LIJEKOVA Pomažu kod artritisa, dijabetesa i depresije

 Thinkstock

Često su nas upozoravali da dodaci prehrani mogu biti opasni ako se uzimaju istovremeno s lijekovima. No, sve veći broj istraživanja pokazuje da prave kombinacije vitamina i lijekova mogu biti vrlo korisne u borbi protiv cijelog niza bolesti. Primjerice, koenzim Q10 danas liječnici nerijetko preporučuju pacijentima koji uzimaju statine.

- Statini pomažu u snižavanju kolesterola i štite od srčanog udara, no mogu uzrokovati i bol u mišićima, a pokazalo se da koenzim Q10 ublažava tu nuspojavu – objašnjava dr. Mike Dixon s britanskog College of Medicine te dodaje da on ne preporučuje da se pacijentima odmah daje koenzim Q10, ali ako osjete nuspojave, prije nego što im se promijeni lijek, trebalo bi pokušati s koenzimom Q10. Osim toga,pokazalo se da Q10 pomaže i nekim pacijenticama s rakom dojke koje uzimaju lijek Herceptin.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Evo još nekih kombinacija suplemenata i lijekova koje mogu biti od velike pomoći. No, prije nego što se odlučite na neku od njih, svakako o tome razgovarajte sa svojim liječnikom.

Depresija

Antidepresivi + B vitamini

Istraživanje, objavljeno u stručnoj publikaciji Psychiatry, opisuje slučajeve pacijenata s depresijom koji nisu reagirali na konvecionalno liječenje antidepresivima, a kod kojih je otkriveno da imaju niske razine vitamina B 12. Nakon što su počeli uzimati suplemente B vitamina njihovo se stanje poboljšalo. Dr. George Lewith sa Sveučilišta u Southamptonu dodaje da 50 do 100 mg vitamina B6 može poboljšati učinak lijekova protiv demencije.

Dijabetes

Metformin + riblje ulje i vitamin B12

Rizični fakotr za dijabetes tip 2 je masna bolest jetre, kod koje višak kalorija dovodi do taloženja sloja masti oko jetre. To utječe na funkciju jetre te ona počinje lučiti previše inzulina, što može uzrokovati razvoj dijabetesa. Znanstvenici na Sveučilištu Southampton proveli su istraživanje koje je pokazalo da uzimanje oko 2 g ribljeg ulja dnevno može smanjiti taloženje masti oko jetre za čak 30 posto.

Stoga bi pacijenti koji uzimaju metformin zbog dijabetesa tip 2 trebali razmisliti o tome da uvedu taj suplement u svoju dnevnu prehranu. Neka istraživanja su pokazala i da metformin utječe na sposobnost tijela da apsorbira vitamin B12, što izlaže pacijente riziku od manjka tog vitamina te razvoja anemije. Stoga prof. Lewith sa Sveučilišta Southampton preporučuje pacijentima koji uzimaju metformin da uzimaju i suplement vitamina B12.

Kontracepcija

Antibebi pilule + vitamin C

Neka istraživanja su pokazala da žene koje uzimaju tablete za kontracepciju imaju nisku razinu vitamina C jer hormoni koje sadrže kontracepcijske tablete mogu smanjiti apsorpciju tog vitamina iz hrane. Naravno, ne treba svaka žena koja koristi oralnu kontracepciju uzimati suplemente vitamina C, no nekima to ipak treba preporučiti, naročito onima koje imaju krvarenja tijekom ciklusa.

Bakterijske infekcije

Antibiotici + probiotici

Osobe koje uzimaju antibiotike mogu imati koristi ako istovremeno uzimaju probiotike, pokazali su rezultati istraživanja koje je prošle godine provela neprofitna organizacije Cochrane Collaboration. Autori istraživanja kažu da probiotici mogu spriječiti uobičajenu nuspojavu terapije antibioticima – proljev, tako što održavaju optimalnu ravnotežu „dobrih“ bakterija u crijevima. Također, otkrili su da su pacijenti koji su uz antibiotike uzimali probiotike rjeđe imali proljeve, mučnine i grčeve u trbuhu nego pacijenti koji su uzimali placebo.





Osteoporoza

Bisfosfonati + vitamin D i kalcij

Vitamin D i kalcij su važni za zdravlje kostiju, a ti se suplementi često prepisuju osobama kojima je dijagnosticirana osteoporoza. Analiza 137 studija, objavljena prošle godine pokazala je da kombinacija tih suplemenata s bisfosfonatima smanjuje rizik od lomova kosti kod takvih pacijenata. - No, i dalje vrijedi pravilo da osobe s osteoporozom moraju boraviti što više na svježem zraku i danjem svjetlu te redovito vježbati jer jedino tako mogu ojačati kosti – upozoravaju znanstvenici.

Artritis

Antireumatski lijekovi koji modificiraju tijek bolesti (DMARD) + riblje ulje

Prije nekoliko godina glukozamin je bio vrlo popularan u liječenju artritisa, no nova istraživanja pokazala su da od njega nema puno koristi. S druge strane, pokazalo se da riblje ulje ima protuupalno djelovanje, pa čak i da smanjuje bol i ukočenost. Uz to, nema interakcija s lijekovima protiv bolova niti antireumatskim lijekovima koji modificiraju tijek bolesti.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 20:47