A NIJE COVID

Susjednom državom hara misteriozni virus - svi se žale na ova četiri čudna simptoma. Nitko ne zna što je, a dugo traje

Bolest, ilustracija

 Kuttig - Travel/Alamy/Alamy/Profimedia/Kuttig - Travel/alamy/alamy/profimedia
‘Doktorica kaže da je miješana infekcija, ali svakako je nešto zarazno jer sada moj sin ima isti problem‘, ističe oboljela

Jaka upala grla, promuklost, gubitak glasa, blaga temperatura, malaksalost, samo su neki od simptoma koji već tjednima muče građane Srbije. Mnogi se pitaju je li u pitanju specifičan virus koji hara ili se covid sada drugačiej manifestira? Odgovor je u oba slučaja "ne", jer se radi o "miksanoj" infekciji, prenosi Slobodna Dalmacija.

Kako za Blic objašnjavaju stručnjaci, uprkos tome što je ljeto uglavnom rezervirano za želučane viroze, u opticaju su i dalje virusi koji mogu uzrokovati takve probleme.

Naime, i dalje su prisutne respiratorne infekcije, i to mješovitog tipa, respiratorne viroze, enteroviroze, dok bakterije pneumokok, streptokok i stafilokok mogu izazvati promuklost i kod djece i kod odraslih.

- Prvo me počelo boljeti grlo, potom sam ostala bez glasa, imala blagu temperaturu, bole me zglobovi i ramena. Dva dana sam uzimala vitamine i minerale, misleći da je viroza, ali kako je stanje ostalo nepromijenjeno dobila sam antibiotik. Doktorica kaže da je miješana infekcija, ali svakako je nešto zarazno jer sada moj sin ima isti problem. Liječnik mi je savjetovao da ponovim laboratorijske pretrage jer, iskreno, nikada nisam bila ovako dugo bolestna - kaže za Blic Ljiljana V. iz Beograda. Kako objašnjava, sve traje već desetak dana.

Također, Ana J. objašnjava da je i ona imala slične tegobe, bolove u grlu, gubitak glasa i sve to praćeno blagom temperaturom. Kod nje je sve trajalo pet dana, no onda je uslijedila trbušna viroza.

- Neka blaga temperatura do 37,5 je bila prisutna cijelo vrijeme. Čim je prošlo, počela je trbušna viroza, pa sam ležala još pet-šest dana. Liječnici kažu da sada, osim trbušne, postoje još te miješane infekcije i da to nema veze s koronom - dodaje sugovornica.

Dr. Aleksandar Stojanović iz tamošnjeg Doma zdravlja kaže da se promuklost može javiti i zbog neadekvatnog lečenjenja, ali da je trenutno dominantan želučani virus. Što se covida tiče, infekcije su sada rijetke dešavaju.

Prema liječnicima, masovni covid je prošlost. Sada uglavnom izaziva blage simptome slične prehladi koji brzo prolaze. Također, koronu treba pratiti kod starijih osoba i kroničnih bolesnika, kod svih ostalih već odavno ne predstavlja nikakvu opasnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 10:14