PAZITE ŠTO JEDETE

Svakodnevno jedete kulen, špek i salamu? Time si povećavate rizik od razvoja demencije

Ilustracija

 Dusko Marusic/Cropix/Cropix
Konzumacija dvije porcije prerađenog crvenog mesa svaki tjedan povećava rizik od kognitivnog pada za 14 posto
Konzumacija dvije porcije prerađenog crvenog mesa svaki tjedan povećava rizik od kognitivnog pada za 14 posto

Veliko istraživanje koje je pratilo više od 100.000 ljudi tijekom razdoblja od 40 godina, pokazalo je da bi konzumacija prerađenog crvenog mesa mogla bi biti značajan faktor rizika za razvoj demencije.

Već se otprije zna da procesuirano crveno meso (suhomesnati proizvodi) povećava rizik od raka, bolesti srca i dijabetesa tipa 2, no američki su znanstvenici sada otkrili i potencijalnu vezu s demencijom, piše Guardian.

Ista studija je također otkrila da ako prerađeno crveno meso zamijenimo orašastim plodovima, grahom ili tofuom, smanjit ćemo rizik od demencije.

Istraživači koji se bave demencijom sve se češće fokusiraju na prehranu koja povećava rizik od kognitivnog pada.

U najnovijem istraživanju, analizirano je zdravlje 130.000 medicinskih sestara i drugih zdravstvenih r...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. prosinac 2025 15:05