NEPREDVILJIVA BOLEST

SVE OVO MOŽE BITI OKIDAČ ZA PSORIJAZU Pritisak sata ili grudnjaka, tetoviranje, injekcija, ubok kukca...

Psorijaza je autoimuna bolest koja se ponajviše očituje promjenama na koži. Pogađa oko dva posto populacije, velikim je dijelom nasljedna, a javlja se kad T stanice i ostale stanice imunosnog sistema pogreškom počnu napadati zdravu kožu. Nova se koža počinje stvarati neprirodno brzo, a mrtve se stanice gomilaju na površini kože poput krljušti, uz perutanje i svrbež.

Osobe oboljele od psorijaze mogu imati dugačke periode u kojima im koža izgleda normalno, ali određeni okidači mogu pokrenuti žarišta bolesti. To mogu biti stres, alkohol, neki lijekovi (kao što su beta blokatori, ACE inhibitori, ibuprofen), ali i ozljede kože.

Ta je pojava poznata kao koebnerizacija ili kao Koebnerov odgovor. Nazvana je prema njemačkom dermatologu Heinrichu Koebneru koji ju je prvi opisao u 19. stoljeću. Koebner je primijetio nove lezije kod pacijenta s psorijazom na mjestu gdje ga je udario konj. Psorijaza se također može javiti prvi put na mjestu oštećenja kože (naravno, ako osoba ima tendenciju razvoja bolesti).

Jutarnji.hr ima novu rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Koebnerov fenomenon vrlo je je intrigantan, kaže Chris Griffiths, prof. dermatologije na sveučilištu u Manchesteru:

- Ne može se sa sigurnošću reći zašto se događa, ali vjerujemo da se, kad je koža traumatizirana, oslobađaju određeni spojevi u gornjim slojevima kože, koji stimuliraju razvoj psorijaze kod osoba koje imaju predispoziciju za njen razvoj. Njihova koža izgleda normalno, ali u takvom stanju, uz određeni okidač, razvija psorijazu, Taj okidač može biti trauma ili čak samo pritisak.

Psorijaza je hirovita bolest i ne možete uvijek predvidjeti kad će se vratiti ili povući. Koebnerizacija je odraz stanja u aktivnoj fazi. Kad nečija psorijaza postaje aktivnija, odnosno u akutnoj je fazi, vjerojatnije je da će odgovoriti na ovaj način, čak i ako prije nije bilo vidljivih znakova psorijaze, kaže prof. Griffiths.

Navedena trauma uopće ne mora niti ozlijediti kožu da bi okidač rasplamsao bolest. Već i pritisak čvrstog remena, sata na ruci ili naramenice grudnjaka može biti dovoljan da izazove pojavu psorijaze, kao i tetoviranje, injekcija, ubod kukca ili teže opekotine od sunca. Čak je može izazvati lagano grebanje noktom ili sasvim blag udarac, kaže Adam Friedmann, britanski dermatolog.

- Klasičan je primjer Koebnerovog odgovora pojava psorijaze na mjestu starog ožiljka od operacije, primjerice nakon vađenja slijepog crijeva. Ima i neobičnijih slučajeva; imao sam pacijenta koji je bio predani muslimanski vjernik i klanjao se pet puta na dan. Njemu se psorijaza razvila na čelu, na mjestu kojim je pri molitvi doticao tlo - kaže Friedmann.

Fenomenon se javlja kod još nekih bolesti koje se manifestiraju na koži, ali najčešći je upravo kod psorijaze. Ako je ozljeda kože vrlo traumatična, stres koji nastaje može izazvati Koebnerov odgovor ne samo na mjestu ozljede nego i na drugim dijelovima tijela. Poveznica psorijaze i stresa nije još precizno objašnjena, ali smatra se da je razlog uska povezanost kože i živčanog sistema.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. srpanj 2024 05:08