ZA NE VJEROVATI

Sve što smo znali o menstruaciji upravo je palo u vodu zbog frapantne studije: ‘Ovo je za žene, ali i društvo općenito...‘

Ilustrativna fotografija

 Andriy Popov/panthermedia/profimedia/Andriy Popov/panthermedia/profimedia
Testovi mjere mentalne procese za vrijeme utakmice, no bolje rezultate tijekom menstruacije imale su i one žene koje se ne bave sportom

Žene su mentalno sposobnije i rade manje pogrešaka za vrijeme menstruacije, bez obzira na to što se loše osjećaju, pokazalo je istraživanje znanstvenika s britanskog Instituta za sport, tjelovježbu i zdravlje (ISEH), objavljeno u časopisu Neuropsychologia. Iznenađujuće je da je učinak sudionica bio bolji baš onih dana kad su imale menstruaciju, što dovodi u pitanje ono što žene, a možda i društvo općenito, pretpostavljaju o sposobnostima žena u tom dijelu ciklusa, kaže za The Guardian dr. Flaminia Ronca, glavna autorica studije.

Protivno očekivanjima, žene su mentalno agilnije u vrijeme menstruacije. Znanstvenici su mjerili vrijeme reakcije, točnost i pozornost prema detaljima - i našli da su ženama rezultati bolji tijekom menstruacije.

U istraživanju je sudjelovala 241 osoba, među kojima 96 muškaraca i žena koje zbog kontracepcije nemaju redovite menstruacije. Ispunjavali su kognitivne testove u razmaku od dva tjedna, mjerilo im se vrijeme reakcije i broj pogrešaka. Bilježili su svoja raspoloženja i ispunjavali upitnik o simptomima, uz aplikaciju koja prati faze menstrualnog ciklusa.

Testovi su mjerili pažnju, sposobnost povezivanja s vizualnim informacijama i predviđanje kad bi se nešto moglo dogoditi, a osmišljeni su tako da oponašaju mentalne procese za vrijeme sportskog natjecanja. Nije uočena razlika u brzini i točnosti između muških i ženskih sudionika istraživanja, no žene s redovitom menstruacijom imale su bolje rezultate tijekom menstruacije, u usporedbi s drugim fazama svog menstrualnog ciklusa. Brže su reagirale i pravile manje pogrešaka, i to unatoč tome što su rekle da se osjećaju lošije i da vjeruju da to negativno utječe na njihove rezultate.

Nadam se da će ovo pružiti osnovu za pozitivne razgovore između trenera i sportašica o percepcijama i učinku: kako se osjećamo ne odražava uvijek ono kako u stvari radimo, ističe dr. Flaminia Ronca. Suprotno uvriježenim očekivanjima, neposredno prije ovulacije ženama opadaju performanse.

Jedan od koautora studije, profesor Paul Burgess, kaže da su ideju dobili u razgovoru s nogometašicama i njihovim trenerima. Stvorili su prilagođene kognitivne testove kako bi pokušali oponašati zahtjeve koji se postavljaju mozgu u trenucima igre. Podaci su pokazali da žene - bile sportašice ili ne - imaju tendenciju da variraju u svojim performansama u određenim fazama ciklusa. Burgess kaže da je kao neuroznanstvenik začuđen što već ne znamo više o tome i nada se da će njihova studija potaknuti nova istraživanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. lipanj 2024 14:19