NESVJESNO

SVI PREPORUČUJU DA IZBJEGNEMO JEDNU NAVIKU KOJU JE GOTOVO NEMOGUĆE IZBJEĆI. ŠTO SADA? Jedino rješenje je - maska

 Profimedia, Panthermedia
 

Stručnjaci preporučuju da prestanemo dirati lice, no ispostavilo se da je to teško, gotovo nemoguće. Tome pomažu rukavice i maska, u tom ste slučaju svjesniji što radite i lakše je kontrolirati takve nesvjesne kretnje.

No zašto uopće stalno diramo lice?

Po jednom istraživanju ljudi u prosjeku dodiruju lice 23 puta na sat. I fetusi dodiruju svoje lice u maternici, što znači da smo se na to navikli prije nego što smo se rodili. Postoji istraživanje koje sugerira da nam dodirivanje lica može pomoći u reguliranju emocija, javlja Wired.

No sad takva navika može biti pogubna jer dodirivanje lica može pridonijeti zarazi. Dodirujemo puno stvari na kojima je možda opstao virus: na našim telefonima, ključevima, daljinskim upravljačima. Dodirnemo njih, a zatim lice, i to je put zaraze. Najosjetljivije su oči, nos i usta jer virus može ući u tijelo preko sluznice.

Dodirujemo lice gotovo neprestano a da toga najčešće nismo ni svjesni. Kako kontrolirati ono što nismo ni svjesni da radimo? Najvažnija je svijest, ističe Douglas Woods, profesor psihologije na američkom sveučilištu Maequette za Vox. Suština navike je da se odvija automatski, niste ni svjesni da to radite.

Da biste promijenili određeno ponašanje, prvo ga morate osvijestiti. U zadnjih nekoliko tjedana, s drastičnim promjenama u svakodnevici, mnogi od nas postali su iznenada jako svjesni. To je prvi korak. “Svaki put kad počnete primjećivati ​​da vam ruka ide prema licu, povucite crticu na papiru ili nešto slično. Vrlo brzo, kad vam ruka krene prema licu, reagirat ćete u stilu: ‘Oh, ponavlja se’ i počet ćete je spuštati”, kaže Woods.

Pomažu vam igračke kojima možete zabaviti prste, da ne kreću prema licu, razne loptice i druge igračke. Ili stalno nositi masku. Ako ste već izvježbali socijalnu distancu, prekrivanje lica bilo čime izvrsna je zaštita od vaše najveće prijetnje: vlastitih ruku. No ako i dalje trljate oči, ništa niste učinili.

“Dodirivanje lica dio je ljudske prirode”, kaže Benjanim Singer, profesor na Sveučilištu Northwestern. Možete se truditi, ali teško da ćete prestati. I zato je toliko važno stalno prati ruke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:38