REMDESIVIR

SVIJET GREŠKOM DOZNAO ISTINU O LIJEKU U KOJI SU SVI POLAGALI VELIKE NADE Prva testiranja na osobama s koronom bila ohrabrujuća, uslijedilo razočaranje

Lijek američke farmaceutske kompanije Gilead Sciences imao je vrlo ohrabrujuća prva testiranja
 AFP
 

Unatoč najavama o ublažavanju izvanrednih mjera u svijetu, Covid-19 ponovno ljulja svjetske burze. Ovaj su put financijska tržišta diljem svijeta potonula zbog slučajne objave izvještaja o remdesiviru, lijeku protiv Covida-19, u koji su se polagale velike nade, ali su ispitivanja pokazala da ne ubrzava oporavak pacijenata, niti poboljšava njihove izglede za preživljavanje.

Izvješće o rezultatima testiranja antivirusnog lijeka američke kompanije Gilead Sciences pogreškom je završilo na internetskoj stranici Svjetske zdravstvene organizacije gdje su je objavili autori koji su je WHO-u poslali na reviziju. Čim je pogreška uočena, brzo je povučena, ali prekasno.

Vijest da lijek čija su prva testiranja bila vrlo ohrabrujuća ipak nije smanjio prisutnost patogena u krvi pacijenata na kojima je testiran u Kini razočarao je investitore pa su svjetske burze redom bilježile pad. U Europi je indeks europskih dionica Stoxx 600 pao za 1,1 posto, londonski FTSE 100 za 1,3 posto, a njemački Dax za 1,7 posto.

Osim podbačaja remdesivira, u ovom posljednjem slučaju pripomogao je i loš ishod najnovijeg sastanka europskih lidera i rasprave o načinu financiranja oporavka od krize.

Statistika

No, vlasnici eksperimentalnog lijeka tvrde da rezultati kliničkog ispitivanja u Kini ipak pokazuju određene dobrobiti za pacijente koji su lijek primili u ranoj fazi bolesti. Pogreškom objavljeni sažetak nije dobar prikaz studije i nedostaje mu kontekst, tvrdi glasnogovornica Gileada Amy Flood. Istraživanje je rano obustavljeno zbog manjka pacijenata u Kini pa rezultati nemaju statistički značajnu vrijednost, ustvrdila je ona.

Pogreškom objavljena studija nije jedina u kojoj se testira učinkovitost remdesivira. Taj je lijek prvi put isproban u sveučilišnoj bolnici u Chicagu, a tada je netko portalu za zdravlje Statnews anonimno poslao izvješće da je pokazao vrlo dobre rezultate. Burze su poskočile, no u studiji u kojoj je korištena kontrolna grupa, što je tzv. zlatni standard sličnih ispitivanja, lijek je ipak podbacio. Broj umrlih u skupini koja je dobivala lijek i kontrolnoj grupi pokazao se unutar statističke pogreške.

Zbog razočaravajuće vijesti o remdesiviru splasnula su i azijska i američka financijska tržišta. Ulagače je obuzeo oprez. Wall Streetov S&P 500 pao je za 0,1 posto, a vjerojatno bi skliznuo i više da se ponešto nije usporio rast brojke otpuštenih radnika u SAD-u.

Sam proizvođač lijeka, kompanija Gilead Sciences, izgubila je četiri posto od svoje vrijednosti. Dionica Porton Pharme, Gileadove partnerske kompanije u Kini, ulagači su se masovno rješavali na burzi u Shenzhenu pa je vrijednost te kompanije pala za maksimalno dnevno dopuštenih deset posto.

Riječ je o tvrtki koja proizvodi sastojke za lijek, a koja je na valu optimizma od početka ove godine udvostručila svoju vrijednost. Šangajski kompozitni indeks, pokazatelj zdravlja kineskog gospodarstva za međunarodne ulagače, zbog toga je pao za 1,6 posto čak i nakon korekcijskih mjera kineske središnje banke.

Nastavak

Pad su pokazali i indeksi u Japanu, Južnoj Koreji i Hong Kongu. Porast je, pak, zabilježila trgovina naftom, no potražnja teško da će uskoro dosegnuti pretkrizne razine pa stručnjaci kažu da razloga za slavlje nema.

“Ulagači bi se trebali naviknuti na ovakvu nestabilnost jer se suočavamo s nečim što nikad prije nismo iskusili”, komentirala je Hannah Anderson, stručnjakinja za strateška ulaganja u J. P. Morganu.

“Unatoč mjerama relaksacije koje najavljuju brojne vlade, gospodarstvo neće moći samo nastaviti tamo gdje je stalo”, istaknula je Anderson.

WHO provodi pokus u 100 zemalja, a Oxford na 5000 dragovoljaca

Istraživanje WHO-a

Solidarity trial je najveća inicijativa WHO-a u kojoj sudjeluje više od 100 zemalja. Istraživanje nastoji preispitati najučinkovitiji među četiri protuvirusne i protuupalne terapije. To su eksperimentalna antivirusna terapija remdesivir; kombinacija dvaju lijekova za HIV, lopinavir i ritonavir; ta dva lijeka uz kombinaciju interferona beta, lijeka za imunosni sustav i antimalarik klorokin.

Najveći test

Recovery trial (Oporavak) najveće je istraživanje Sveučilišta u Oxfordu koje će se provesti u 130 NHS bolnica u Velikoj Britaniji. Više od 5000 zaraženih dobrovoljaca testirat će tri lijeka u najvećem takvom testiranju na svijetu.

Malarija

Široko testiranje klorokina, lijeka protiv malarije, iskušano je na 134 kineska pacijenta i pokazalo se uspješnim. U Francuskoj je istraživanje na 36 oboljelih od Covida-19 i otkrilo da je hidroksiklorokin značajno smanjio koncentraciju virusa u skupini koja je primila lijek.

Novi tip cjepiva

Ekipa znanstvenika sa sveučilišta u Teksasu i Austinu stvorila je repliku genoma koronavirusa koja se na ljudske stanice vezuje i inficira ih. Taj model replika osnova je za razvoj potencijalnog cjepiva. Ispitivanja na ljudima počela su u ožujku.

Stari lijek, nova namjena

CEPI je projekt u suradnji francuskog instituta Pasteur, biotehnološke tvrtke Themis i Sveučilišta u Pittsburghu, služi se cjepivom protiv boginja kao “sredstvom” protiv Covida. Australski znanstvenici s Instituta Murdoch Children’s Research u Melbourneu ispituju može li cjepivo BCG protiv tuberkuloze štititi zdravstvene djelatnike. Isto propituju sada i Nizozemci i Nijemci. (K. Juničić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 17:31