POBJEDA CJEPIVA

Svjetski dan dječje paralize: Lani su zabilježena samo dva slučaja u cijelom svijetu

Protiv dječje paralize pomaže cjepljenje
Rotary se obvezao i ove godine prikupiti 50 milijuna dolara, a Zaklada Bill i Melinda Gates će sve prikupljeno umnožiti dva puta

Svjetski dan dječje paralize obilježava se 24. listopada. Nekad je ta bolest bila golema pošast, nasreću broj slučajeva danas je smanjen za 99.9 posto. Lani su zabilježena samo dva slučaja u cijelom svijetu - jedna je osoba oboljela u Afganistanu, jedna u Pakistanu.

Protiv ove bolesti uspješno pomaže cjepivo. Virus poliomijelitisa napada djecu do pet godine starosti, a najčešći je kod novorođene djece i dojenčadi.

Svjetska Rotary zajednica dugi niz godina radi na prikupljanju donacija za cjepivo protiv dječje paralize. Aktivnosti u borbi protiv dječje paralize započeli su kad je broj zaraženih bio 1000 dnevno u 125 zemalja.

"Ono što čvrsto povezuje nas milijun i dvije stotine tisuća rotarijanki i rotarijanaca diljem cijelog svijeta je vizija da zajedno vidimo svijet u kojem se ljudi ujedinjuju, poduzimaju akcije i stvaraju trajne promjene diljem svijeta, u našim lokalnim zajednicama i nama samima. Dokaz da je to zaista tako je upravo jedna od najvećih akcija koju je Rotary International ikad započeo i angažirano provodi već četrdeset godina, a to je End Polio Now. Prepoznavši koliko je dječja paraliza okrutna i zarazna bolest Rotary je sa svojim partnerima odlučno započeo borbu na njenom iskorjenjivanju obavljajući cijepljenje dijete po dijete, zemlju po zemlju.

image
Rotary u borbi protiv dječje paralize

Članovi svih klubova našeg hrvatskog Rotary Distrikta 1913 aktivni su sudionici ove borbe i svojim kontinuiranim donacijama u End Polio Fund osiguravali su i osiguravati će sredstva za provođenje cijepljenja sve dok ne pobijedimo polio do kraja. Ponosni smo na to i iznimno odlučni da nećemo odustati jer svjesni smo činjenice da se dječja paraliza ponovno može proširiti svijetom, a bilo bi tragično vidjeti kako su djeca ponovno u opasnosti razboljeti s i cijeli život nositi teške posljedice.

Hrvatski Rotary klubovi svake godine obilježavaju 24. listopad kao World Polio Day raznim aktivnostima koje podižu svijest o ovoj bolesti, kako unutar tako i van Rotary zajednice, ali i projektima i akcijama na kojima se prikupljaju sredstva koja se uplaćuju u Rotary End Polio fondaciju. Do sada su Rotarijanci diljem svijeta zajedno donirali više od 2,1 milijarde američkih dolara za ovaj cilj i darovali nebrojene volonterske sate direktno na terenu provodeći cijepljenje te tako zaštitili gotovo tri milijarde djece u 122 zemlje od ove paralizirajuće bolesti.

Upravo ovi naši rezultati i dosljednost veliki su dokaz da je cijepljenje zaista put i rješenje i da moramo vjerovati i biti podrška znanosti. Dječju paralizu smo gotovo iskorijenili i veliki nam je ponos i čast što smo akteri ovog povijesnog preokreta kad ćemo moći biti sigurni da više ni jedno dijete nikad neće patiti zbog dječje paralize", kazala je Ljiljana Trstenjak, guvernerka Rotary Distrikta 1913.

400 milijuna djece u 50 zemalja svijeta svake godine treba primiti cjepivo. Rotary nastavlja biti jedan od klučnih partnera za budućnost iskorjenjavanja dječje paralize kroz svoje projekte, donacijama člnanova i šire zajednice, te osvješćivanjem javnosti.

Rotary se obvezao i ove godine prikupiti 50 milijuna američkih dolara, a Zaklada Bill i Melinda Gates će sve prikupljeno umnožiti dva puta. Plan je u ovoj godini prikupiti 150 milijuna američkih dolara.

Kad bi se sad stalo s programom cijepljenja unutar desetljeća bi imali 200.000 novih slučajeva.

Dječja paraliza tek je druga bolest u povijesti čovječanstva, nakon malih boginja, koja će biti iskorjenjena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 07:33