TREĆI UZROK SMRTI

Svjetski je dan šećerne bolesti, u Hrvatskoj od nje pati oko pola milijuna ljudi

Ilustracija

 
 Danijel Soldo/Cropix
Ove godine Svjetski dan šećerne bolesti posvećen je promicanju uloge medicinskih sestara u prevenciji i upravljanju dijabetesom

Šećerna bolest treći je uzrok smrti u Hrvatskoj, a glavni razlog su kronične komplikacije do kojih dolazi zbog kasnog otkrića bolesti, pa je Svjetski dan šećerne bolesti, koji se obilježava 14. studenoga, prilika da se podsjeti na važnost ranog otkrivanja i liječenja dijabetesa.

Podaci iz CroDiabRegistra govore o 315.000 oboljelih u Hrvatskoj, no procjenjuje se da je stvarni broj oko 500.000 s obzirom da tek 60 posto oboljelih ima postavljenu dijagnozu šećerne bolesti.

Okolišni čimbenici

Šećerna bolest tipa 1 se ne može prevenirati, za razliku od tipa 2 na čiju pojavnost, uz genetske, značajno utječu okolišni čimbenici. Međunarodna dijabetička federacija stoga preporučuje bavljenje tjelesnom aktivnošću u trajanju od minimalno 30 do 45 minuta najmanje tri puta tjedno, uz kvalitetnu prehranu i dovoljan unos voća i povrća, te bez alkohola i zasićenih masnih kiselina, koji značajno doprinose povećanju rizika od bolesti.

S obzirom na pandemiju covida-19 i rizik koje taj virus predstavlja za kronične bolesnike, na portalu NaInzulinu pobrojali su neke od pozitivnih promjena koje su se proteklih mjeseci dogodile u skrbi o dijabetičarima unutar zdravstvenog sustava.

Uvedena je, među ostalim, eDoznaka za medicinska pomagala, na čemu su udruge dugo inzistirale, pa pacijenti više ne moraju ići kod svog obiteljskog liječnika po komad papira, kao i mogućnosti isporuke lijekova na kućnu adresu zahvaljujući projektu "Pozivi za zdravlje" Hrvatske ljekarničke komore.

Smanjena je doplata za inzulin. Za dijabetičare tipa 1 svi inzulini osim jednoga (kojemu je cijena sada triput niža nego prije) su dostupni bez doplate, a zahvaljujući A5 uputnici, odnosno telemedicini, izabrani liječnik može obaviti konzultacije o nečijem dijabetesu sa specijalistom dijabetologom bez potrebe za odlaskom i pregledom.

Uloga medicinskih sestara

"Na taj način pacijent bez izlaska iz kuće telefonskom konzultacijom s izabranim liječnikom može dobiti službenu preporuku za promjenu ili uvođenje neke nove terapije. Obiteljski liječnik mu po dobivanju takve preporuke od specijaliste slobodno može pisati nove eRecepte ili eDoznake, koje će pokriti HZZO", kaže glavni urednik portala NaInzulinu Davor Skeledžija .

Ove godine Svjetski dan šećerne bolesti posvećen je promicanju uloge medicinskih sestara u prevenciji i upravljanju dijabetesom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. rujan 2023 06:38