ŠOKANTNA SPOZNAJA

TEST KOJI OTKRIVA JESMO LI BLIZU SMRTI Ne osjećate ove mirise? Ostalo vam je najviše pet godina....

CHICAGO - Imate više od 50 godina? Slabi vam osjet njuha? Prema najnovijem istraživanju provedeno na Sveučilištu u Chicagu, radi se o zabrinjavajućem znaku da vam je ostalo manje od pet godina života.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Objavljeno u znanstvenom časopisu PLOS ONE, novo istraživanje pokazalo je da je 39% osoba koje su pale na jednostavnom testu osjeta mirisa preminulo unutar pet godina od testiranja. U istom periodu, preminule je samo 19% onih koji su imali mali gubitak njuha, i samo 10% onih koji su imali potpuno zdrav osjet njuha.

U istraživanju su znanstvenici koristili mirisne štapiće - nalik flomasterima, samo s mirisima umjesto boja. Radilo se o pet jednostavnih mirisa: pepermint, naranča, riba, ruža i koža.

Većina od 3005 sudionika istraživanja imalo je zdrav osjet mirisa - prepoznali su sve mirise, ili barem četiri od pet. Oko 20% prepoznalo je dva ili tri mirisa, a 3,5% prepoznalo je jedan ili nijedan miris.

Pet godina nakon prvog dijela testiranja, istraživači su pažljivo provjerili tko je od sudionika još uvijek živ, a rezultati su pokazali da su otkrili dosad najpouzdaniji način za predviđanje skore smrti - jedini pouzdaniji znak je teško oštećenje jetre, koji rijetko kad prolazi nezapažen. No, s druge strane, gubitak osjeta njuha često je nešto ćemu stariji ljudi ne pridaju posebnu pažnju.

- Gubitak njuha je poput kanarinca u rudniku, rekao je glavni autor istraživanja Jayant M. Pinto, profesor kirurgije na Sveučilištu u Chicagu.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

- Ne uzrokuje smrt sam po sebi, ali je glasnik, rano upozorenje da je nešto u organizmu gadno pošlo po zlu, da je nastala šteta. Naše otkriće moglo bi postati korisni klinički test, brz i jednostavan način identificirati pacijente s najvećim rizikom, rekao je Pinto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. svibanj 2024 23:18