NOVA TEHNOLOGIJA

TEST KOJI OTKRIVA OSAM NAJČEŠĆIH KARCINOMA PRIJE NEGO ŠTO POSTANU SMRTONOSNI 'Do sada smo trebali čekati prve simptome, a onda bi bilo prekasno...'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 19.01.2018. u 21:14

Varazdin, 070416
Ispred zgrade zupanije gradjani su mogli provjeriti stanje krvnog tlaka, secera u krvi, izmjeriti visinu i tezinu te dobiti informacije kako poboljsati zivotne navike i popraviti zdravstveno stanje organizma, a sve povodom Dana zdravlja.
Foto: / Cropix
Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Ilustracija

Novi laboratorijski test krvi mogao bi otkriti čak osam vrsta čestih karcinoma u ranom stadiju razvoja, prije nekontroliranog širenja, javlja Guardian, pozivajući se na istraživanje objavljeno u časopisu Science.

- Po prvi put vidimo potencijalni krvni test koji može otkriti mnogo vrsta nezgodnih karcinoma za koje smo, do sada, trebali čekati prve simptome, i koje bi dosta kasno dijagnosticirali, rekao je profesor Peter Gibbs s Instituta Eliza i Walter u Melbourneu, koji je radio na testu.

Takozvana 'tekuća biopsija' bila je u stanju otkriti tumore u 70% slučajeva kod više od 1.000 pacijenata s karcinomima u ranim stadijima. Test traga za mutiranom DNK koju umiruće stanice ispuštaju u krv, te proteinskim biomarkerima povezanim s rakovima debelog crijeva, dojke, jetre, pluća, jednjaka, jajnika, gušterače i želuca.

Radi se o opasnim karcinomima koji u mnogo slučajeva, poput raka gušterače, ne iskazuju nikakve simptome dok bolest ne uznapreduje do točke gdje su šanse za preživljavanje iznimno male.

Test, koji su razvili znanstvenici sa Sveučilišta Johns Hopkins u SAD-u, trenutno se isprobava na još 10.000 ljudi. Gibbs navodi kako će ključno pitanje biti cijena testiranja, koja je za sada oko 1.000 dolara po pacijentu.

- No, kao i s većinom tehnologija, i s porastom proizvodnje, stvari s vremenom postaju sve jeftinije. Nadamo se da će cijena pasti na parsto dolara, kazao je Gibbs za Guardian.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo