PAZITE ŠTO JEDETE

ULTRA PROCESUIRANA HRANA POVEĆAVA RIZIK OD RAKA Znanstvenici potvrdili ono što smo i sami znali: Domaća hrana je najzdravija

 Pixabay

'Ultra-procesuirana hrana koja uključuje zašećerene pahuljice, pileće medaljone, pizzu i kruh unaprijed izrezan na šnite, mogla bi povećati rizik od pojave raka, tvrdi najnovija studija.

Brza hrana i gotova jela u nekim razvijenim zemljama čine čak 50 posto ukupnih obroka što pridonosi razvoju karcinoma, ustanovili su znanstvenici iz Brazila i Francuske, piše Independent.

Istraživački tim sa Sorbonne u Parizu i Sveučilišta Sao Paula, otkrili su da je 10-postotno povećanje u unosu procesuirane hrane povezano s 12-postotnim povećanjem rizika od raka. Znanstvenici su uočili i povećanje rizika od raka dojke za 11 posto.

Nezavisni stručnjaci otvorili su i pitanje klasifikacije koje, čini se, sugerira da je domaća hrana (kruh, sir i keksi), puno sigurnije i zdravija.

Znanstve...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. prosinac 2025 06:21