previše šećera

Testirali 18 vrsta čoko žitarica i došli do zabrinjavajućih rezultata: Evo koje se ne preporučuju djeci

Testiranje čokoladnih žitarica
 Jutarnji
Od 18 proizvoda koji se prodaju u Hrvatskoj, niti jedan nema točnu deklaraciju o količini šećera

Od 18 čokoladnih žitarica kupljenih na domaćem tržištu koje je u sklopu europskog projekta Food pro analizirala Unija potrošača, laboratorijska analiza je pokazala da je u svima zatečeno više šećera nego što je to službeno deklarirano na proizvodima, a odstupanja su se kretala čak do 30 posto.

Unija Potrošača proizvode je kupovala u trgovinama Kauflanda, Spara, Konzuma, Tommyja, Vrutka i Gardena, a testiranjem se utvrdilo kako je količina šećera u svim proizvodima veća od one koju službeno preporuča Svjetska zdravstvena organizacija, čime ovi proizvodi prije predstavljaju desert nego hranu pogodnu za doručak, posebno kad su u pitanju djeca kojoj su ovi proizvodi, barem kad je u pitanju ambalaža, uglavnom i namijenjeni.

Kad su u pitanju kriteriji WHO-a, zadovoljili su ih Nestleovi proizvodi – Nesquick Alphabet, Lino Crunch i Tre Mulini – Choco Balls, dok se proizvodi Peppa Pig – Choco Balls i Ultra Plus – Choco loptice ne preporučaju zbog visoke razine šećera.

Također, analiza u ovlaštenom laboratoriju pokazala je kako vrijednosti vitamina koje se reklamiraju na ambalaži proizvoda, posebno željeza, u takvim proizvodima uglavnom nisu ništa veći od prirodne razine željeza, dok je zabilježeno da folne kiseline, tamo gdje se reklamira njeno obogaćivanje, zna biti i do 40 posto veće od uobičajenog.

Igor Vujović i Kristina Petljak, koji su projekt predstavili u ime Unije potrošača, kazali su kako je njemu sudjelo ukupno šest europskih zemalja te da će sljedeća stepenica biti međunarodna usporedba proizvoda kako bi se provjerilo varira li njihova kvaliteta od tržišta do tržišta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:38