StoryEditor
ŠOKANTNA PRIČA

TINEJDŽER OSLIJEPIO I OGLUŠIO, A UZROK JE ZAPANJIO SVE Majka u suzama: 'Nisam se brinula što je samo to jeo, nije bio debeo'

 
 Profimedia, Sciencephoto

Jedan 17-godišnjak prvi je tinejdžer u Velikoj Britaniji koji je ostao gluh i slijep zbog bezvrijedne hrane koju je godinama jeo, upozorava izvještaj iz Sveučilišne bolnice Bristol NHS Foundation Trust.

Dječak je živio na pomfritu, grickalicama, bijelom kruhu i prerađenom mesu (najviše kobasicama), više od desetljeća.

Njegova loša prehrana je rezultirala nedostatkom niza vitamina i dovela je do toga da je razvio stanje koje se naziva nutritivna optička neuropatija (NON). Ono je često kod neuhranjene djece u zemljama u razvoju.

Manifestira se oštećenjem vidnog živca, što dovodi do gubitka vida, a ako se ne otkrije na vrijeme velika je vjerojatnost sljepoće.

Neimenovani pacijent iz Bristola uz to je razvio gubitak sluha i slabost kostiju.

Od osnovne škole patio je od rijetkog poremećaja prehrane, restriktivnog poremećaja unosa hrane (ARFID).

Ne voli teksturu voća i povrća

To znači da ga je smetao okus, tekstura, miris ili izgled određene hrane. Dječak je liječnicima rekao kako ne voli teksturu voća i povrća.

"Uvijek bi vraćao hranu koju bih mu spremila za školu, ali je uvijek izgledao normalno i zdravo. Njegovi brat i sestra vole sve jesti. Nisam se brinula iako je bio opsjednut junkom jer nije bio debeo", priznala je njegova majka.

"Ono što je neobično u ovom slučaju je ekstremno izbirljivo jedenje i činjenica da se to događa već dugo vremena, dijagnoza je propuštena i gubitak vida je postao trajan", rekla je Dr. Denize Atan iz Sveučilišne bolnice Bristol za Daily Telegraph.

Liječnici upozoravaju da se prehrana u Britaniji sve više sastoji od nekvalitetne, prerađene hrane.

Crispy Mozzarella Sticks with a Marinara Dipping Sauce  -Photographed on Hasselblad H3D-39mb Camera
Getty Images
 

Studija Sveučilišta u Sao Paulu napravljena je lani u 19 europskih zemalja i otkrila je da obitelji u Velikoj Britaniji kupuju više ultraprerađene hrane od bilo koje druge u Europi, što iznosi 50,7 posto prehrane.

Dječak je prvi put odveden kod svog liječnika u dobi od 14 godina jer se žalio na umor. Rekli su da je 'izbirljiv u jelu', ali nije uzimao lijekove i inače je bio zdrav.

Krvni testovi otkrili su da je anemičan zbog nedostatka vitamina B12, što uzrokuje umor, te se liječio injekcijama vitamina. Imao je i nisku razinu bakra i vitamina D, kao i slabu mineralnu gustoću kostiju.

I dalje ne jede zdravo

U dobi od 15 godina njegov se sluh počeo pogoršavati, a onda i vid, no unatoč pretragama nije ustanovljeno strukturno oštećenje ušiju.

Nakon dvije godine progresivnog gubitka vida je oslijepio.

Tada mu je dijagnosticiran NON. Nedostaci vitamina B1, B2, B3, B6, B9, B12, zajedno sa željezom, kalcijem, magnezijem i bakrom uzrokuju NON.

Dječakova majka rekla je da mu je stanje uništilo život, zbog svojih oštećenja je napustio fakultet, a ona je ostavila posao kako bi se brinula o njemu.

Mladić uzima vitaminske dodatke - ali njegova je prehrana i dalje ista.

"Nakon dijagnoze sam ga uspjela uvjeriti da pojede poneku voćnu kremu, ali sada više ne želi", zabrinuta je majka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. lipanj 2020 07:38