STRUČNJAK IZ WHO-a

‘Točno znam odakle je krenula epidemija majmunskih boginja u Europi. Da, seks je u pitanju‘

Ilustrativna fotografija

 JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN/AFP
Većina poznatih slučajeva zaraze majmunskim boginjama u Europi otpada na muškarce koji imaju spolne odnose s drugim muškarcima

Dr. David Heymann, bivši voditelj Odjela za hitne slučajeve u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), opisao je izbijanje epidemije majmunskih boginja u razvijenim zemljama kao "slučajan događaj" koji je naočigled uzrokovala seksualna aktivnost na dva rave tuluma koji su se nedavno održali u Europi, piše The Associated Press (AP).

Heymann kaže da trenutno prevladava teorija da je to širenja bolesti došlo zahvaljujući seksualnom prijenosu na rave tulumima u Španjolskoj i Belgiji. Epidemije majmunskih boginja do sada nisu izbijale van Afrike, gdje je bolest endemska među životinjama.

"Znamo da se majmunske boginje mogu prenijeti kada dođe do bliskog kontakta s oštećenim tkivom zaražene osobe i čini se da je seksualni kontakt pojačao taj prijenos", rekao je Heymann.

Spomenuti slučajevi prijenosa predstavljaju značajno odstupanje od ponašanja koje je bolest do sada pokazala u središnjoj i zapadnoj Africi, gdje se ljudi njome uglavnom zaraze nakon što stupe u kontakt s divljim glodavcima i primatima. Epidemije koje su na tim područjima izbile nikada nisu prelazile granice zemalja u kojima bi se pojavile.

Zdravstveni dužnosnici kažu da većina poznatih slučajeva zaraze majmunskim boginjama u Europi otpada na muškarce koji imaju spolne odnose s drugim muškarcima. Dužnosnici su, međutim, naglasili da se svatko može zaraziti majmunskim boginjama ako dođe u kontakt sa zaraženom osobom, njezinom odjećom ili posteljinom. Znanstvenici kažu da će se teško razlučiti jesu li spolni odnosi doveli do izbijanja epidemije ili uobičajeni bliski kontakti.

"Seksualna aktivnost uključuje i intimni kontakt, koji bi, očekuje se, povećao šanse za prijenos bolesti, bez obzira na seksualnu orijentaciju osobe i sam način prijenosa", rekao je Mike Skinner, virolog na Imperijalnom koledžu u Londonu.

Direktorica Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti Andrea Ammon rekla je u ponedjeljak da postoji visoka velika vjerojatnost da će se virus nastaviti širiti ako dođe do bliskih kontakata, primjerice tijekom seksualnih aktivnosti između osoba koje imaju više seksualnih partnera.

Seks na tulumima

WHO je do ponedjeljka zabilježio 90 slučajeva zaraze majmunskim boginjama u 12 zemalja među kojima su Kanada, Španjolska, Izrael, Francuska, Švicarska, Sjedinjene Američke Države i Australija.

Danska, Portugal, Italija i Velika Britanija u ponedjeljak su korigirali dotad objavljene brojke zaraženih. Danska je prijavila prvi slučaj zaraze, Portugal je rekao da je do sada zabilježio 37 slučajeva zaraze, Italija je broj zabilježenih slučajeva povećala za jedan, a Velika Britanija broj zabilježenih zaraza povećala za 37.

Američki zdravstveni dužnosnici u ponedjeljak su rekli da znaju za jedan siguran slučaj zaraze i četiri moguća. Dodali su da se radi o muškarcima koji su putovali izvan SAD-a.

Njemačka je zabilježila četiri slučaja zaraze koje povezuju s izlaganje na "tulumima" na Kanarskim otocima i u Berlinu "tijekom kojih je došlo do seksualne aktivnosti".

Zdravstveni dužnosnici u Madridu rekli su da je u glavnom gradu španjolske zabilježeno 30 slučajeva zaraze majmunskim boginjama. Rečeno je da se istražuju moguće poveznice između Parade ponosa na Kanarskim otocima kojoj je prisustvovalo 80 tisuća osoba i slučajeva prijenosa bolesti u jednoj sauni u Madridu.

Do sada zabilježeni slučajevi zaraze majmunskim boginjama bili su blagi. Nijedna država nije prijavila da je netko od zaraženih preminuo. Virus može uzrokovati vrućicu, zimicu, osip te lezije na licu ili genitalijama. Većina oboljelih oporavi se nakon nekoliko tjedana i ne mora se podvrgnuti bolničkom liječenju. Cjepiva protiv malih boginja učinkovit su alat u borbi protiv majmunskih boginja, a trenutno se radi na razvoju nekih antiviralnih lijekova. Stopa smrtnosti među zaraženima majmunskim boginjama proteklih nekoliko godina nije prelazila šest posto.

'Ovo nije covid-19'

Savjetodavna skupina WHO-a koja se bavi zaraznim bolestima prošlog je petka konstatirala da nema dokaza da su majmunske boginje mutirale u zarazniji oblik. WHO je rekao i da je izbijanje epidemije "vrlo neobičan događaj" te da toliki broj zaraženih u toliko različitih zemalja sugerira da je moguće da se virus već neko vrijeme potiho širio. Regionalni direktor WHO-a za Europu Dr. Hans Henri P. Kluge rekao je da festivali i tulumi mogu ubrzati širenje.

Dužnosnici WHO-a u ponedjeljak su rekli da se epidemija može suzbiti te da se ne treba stigmatizirati zaražene jer se svatko može zaraziti majmunskim boginjama.

WHO je rekao da su dosad zabilježeni slučajevi zaraze virusom povezani s virusom majmunskih boginja koji je u Veliku Britaniju, Izrael i Singapur 2018. i 2019. uvezen iz Nigerije.

Vlasti u Britaniji, Španjolskoj i Portugalu rekle su da većinu zaraza zabilježile kada su se mladi muškarci zbog lezija obratili klinikama za spolno zdravlje.

Heymann, profesor zaraznih bolesti na Londonskoj školi za higijenu i tropsku medicinu, rekao je da vjerojatno da je epidemija majmunskih boginja slučajan događaj te je možda moguće ući u trag prvoj zarazi koja je sve pokrenula. "Moguće je da se netko zarazio, zadobio lezije na genitalijama, rukama ili drugdje te bolest proširio prilikom seksualnog ili drugog bliskog kontakta", rekao je Heymann. "Onda su ti bili ti međunarodni događaji koji su doveli do toga da se bolest proširila svijetom."

Heymann je dodao da nije izgledno da će doći do veće epidemije. "Ovo nije covid-19. Moramo ga usporiti, ali (majmunske se boginje) ne šire zrakom i imamo cjepiva koja nas od njih štite", rekao je Heymann.

Profesor je rekao i da se brzo treba utvrditi mogu li majmunske boginje prenijeti osobe bez simptoma te da se rizične grupe trebaju dodatno zaštititi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:26