REZULTATI STUDIJE

TREĆINA OBOLJELIH OD KORONAVIRUSA IMA NEUROLOŠKE PROBLEME 'Simptomi ukazuju na to da je bolešću bio zahvaćen i mozak, no još tapkamo u mraku'

 Ilustracija / Sanda Stanca / Panthermedia / Profimedia

Koronavirus ne uzrokuje samo temperaturu, kašalj i probleme s disanjem, nego i neurološke probleme poput glavobolje i vrtoglavice, pokazala je nova studija.

Studiju su proveli kineski znanstvenici na pacijentima u Wuhanu, ishodištu pandemije, a rezultate su objavili u časopisu JAMA Neurology.

Izvijestili su da je trećina od 214 pacijenata koje su pregledali pokazivala znakove utjecaja virusa na živčani sustav.

I ranije je bilo slučajeva da su pacijenti oboljeli od virusa COVID-19 gubili osjećaj mirisa i okusa.

- Ti simptomi ukazuju na to da je bolešću na neki način bio zahvaćen i mozak. No jako je malo studija o utjecaju koronavirusa na mozak pacijenata. Još tapkamo u mraku - komentirao je specijalist za infektivne bolesti Bernd Salzberger iz sveučilišne bolnice u Regensburgu.

Studija iz Wuhana temeljila se samo na povijesti bolesti, laboratorijskim nalazima i radiološkim pretragama 214 pacijenata.

Neurolog Ling Mao s Fakulteta znanosti i tehnologije u Huazhongu napisao je da su kod 78 pacijenata (36,4 posto) uočene neurološke poteškoće. Najčešće se radilo o vrtoglavici i glavobolji. Usto ih je 12 izgubilo osjet okusa, a 11 mirisa. Šest pacijenata pretrpjelo je i moždani udar.

No kineski znanstvenici nisu sigurni jesu li ti simptomi posljedica same bolesti ili su dio odgovora organizma na upalne procese.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. studeni 2022 21:22