KONGRES

Tri dana Hrvatska će biti dom elite od 150 stručnjaka estetske kirurgije: Najbolji svjetski plastični kirurzi dolaze u Zagreb

Deveti Hrvatski kongres plastične, rekonstrukcijske i estetske kirurgije počeo je jučer u zagrebačkom hotelu Esplanade.

Ovogodišnji je kongres najveći dosad po broju međunarodnih predavača koji na tri dana dolaze u našu zemlju kako bi s domaćim, ali i cijelim nizom inozemnih stručnjaka podijelili svoja znanja.

Teški slučajevi

Čak 28 vrhunskih plastičnih kirurga dolazi u Zagreb, među njima su Günter Germann, Federico Mayo, Pietro Palma, Alexis Varpaelle, Milomir Ninković, Mark Pickford, Cemal Senyuva, Gil Peretz...

Na kongresu se neće, kako je to uobičajeno, predstavljati uspješni rezultati operacija i raspravljati o njima. Kirurzi će zapravo jedni drugima pokazati načine na koje rješavaju komplikacije koje se događaju prilikom operacija, a uz to će i pomagati pri rješavanju teških slučajeva s kojima se njihovi kolege trenutno suočavaju. Zamišljeno je da svaki od sudionika, ako to želi, dođe sa svojim problemom, pokaže ga kolegama i zatraži njihovo mišljenje.

Ove godine na kongres dolaze stručnjaci iz više od 30 zemalja, koji će održati 80-ak predavanja.

Veliki odaziv

- Okupili smo ljude do kojih je inače teško doći, jer su rezervirani i do pet godina unaprijed. Rijetkost je da se na jednome mjestu okupe najbolji od najboljih, a nama je to pošlo za rukom. Dvije smo godine organizirali ovogodišnji kongres i mislim da smo okupili zaista iznimne stručnjake. Osim predavanja, organizirane su i radionice, na koje će doći mnogi iz bliskih struka. Imat ćemo oko 150 sudionika, a osim stručnjaka koje smo pozvali, za predavanja su se i sami prijavili kirurzi iz Indije, Poljske, Češke, Mađarske... Zagreb je mnogima blizu, dobro je prometno povezan, i bolje im je doći k nama kako bi poslušali nekog stručnjaka, nego putovati na njegovo predavanje u Pariz ili New York - kaže docent Davor Mijatović, predsjednik organizacijskog odbora kongresa.

Mijatović smatra da je riječ o skupu na kojem će svi sudionici moći mnogo naučiti, jer će predavanja trajati tijekom cijelog dana.

Rekonstrukcija dojke

Na kongresu će sudjelovati samo plastični kirurzi i pripadnici bliskih struka, a mnogi su bili veoma zainteresirani za sudjelovanje.

Teme kojima će se stručnjaci baviti su rješavanje komplikacija, poput slučajeva kao što su operacije lica i dojke, body lifting nakon radikalnog mršavljenja, mikrokirurška rekonstrukcija donjih ekstremiteta, nove metode rekonstrukcije dojke, kirurgija dječje šake, opekline, kronične rane...

Vrhunski stručnjaci koji će biti spremni odgovoriti na sva postavljena pitanja

Günter Germann, Njemačka

Opekline i operacije grudi

Studirao je medicinu u Düsseldorfu i Mainzu, a njegova su se istraživanja fokusirala na razvoj novih metoda u mikrokirurgiji. Predsjednik je Njemačkog društva za plastičnu, rekonstrukcijsku i estetsku kirurgiju (ASPS), a utemeljitelj je Njemačkog društva za opekline. Za svoj je rad dobio u New Yorku nagradu sveučilišta McCormack. U stručnoj je javnosti poznat po svojoj uskoj specijalizaciji za istovremeno povećanje i podizanje dojki, što je iznimno težak zahvat.

Federico Mayo, Španjolska

Povećanje i podizanje dojki

Medicinu i kirurgiju završio je 1993. godine u Madridu. Od studenoga 2010. godine načelnik je Odjela za plastičnu kirurgiju bolnice Beata Maria Ana. Član je Španjolskog društva za plastičnu rekonstruktivnu i estetsku kirurgiju te Međunarodnog društva za estetsku plastičnu kirurgiju. Jedan je od najboljih plastičnih kirurga u svojoj zemlji. Specijaliziran je za operaciju u kojoj se istovremeno podižu i povećavaju dojke, što je iznimno zahtjevan zahvat.

Pietro Palma, Italija

Složeni zahvati na licu

Završio je studij na Sveučilištu u Bologni, a dodatno se obrazovao i usavršavao u Europi i SAD-u. Predsjednik je Europske sekcije za facijalnu kirurgiju i tajnik Međunarodne federacije plastične kirurgije lica. Poznat je po složenin rekonstrukcijskim zahvatima na licu i rješavanju teških estetskih komplikacija, posebno nakon operacije nosa. Često ističe da svoj posao nikad nije vidio isključivo kao posao koji treba odraditi i otići kući, nego više kao moralnu obvezu.

Alexis Verpaelle, Belgija

Otac modernog faceliftinga

Diplomirao je 1988. godine kao doktor medicine, kirurgije i opstetricije. Smatra se ocem modernog faceliftinga.

On i Patrick Tonnard autori su facelifta kratkog reza, koji je prije nekoliko godina uveden u medicinsku praksu.

Kod ove metode ožiljak je dobro skriven, a pacijenti su prezadovoljni brzinom oporavka, koja traje samo od 10 do 14 dana. U stručnim je krugovima poznat po rješavanju komplikacija nakon iznimno teških faceliftinga.

Milomir Ninković, Njemačka

Najbolji mikrokirurg

Stručnjak je za rekonstruktivnu mikrokirurgiju i smatra se jednim od najboljih mikrokirurga na svijetu. Sa svojim timom prvi je u svijetu uspješno transplantirao obje podlatkice i lice. Poznat je slučaj kada je pacijentu, koji je izgubio obje šake ruke, presadio šake mrtvog donora. Transplantacija mišića mjehura njegov je izum i u stručnom žargonu naziva se ‘Ninkovićevim zahvatom’. Upravo Ninković već tradicionalno podučava naše plastične kirurge.

Mark Pickford, Velika Britanija

Stručnjak za kirurgiju šake

Član je Britanske udruge za plastičnu, rekonstrukcijsku i estetsku kirurgiju te Britanskog društva za kirurgiju šake.

Osim što operira pacijente s općenitim problemima koji spadaju pod plastičnu kirurgiju, poput liposukcije ili podizanja te smanjenja grudi, poznat je i kao svjetski stručnjak za kirurgiju šake. Kolege ga znaju kao vrsnog kirurga koji se bavi rješavanjem teških prirođenih malformacija dječje šake i općenito teškim ozljedama ruku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:28