VAMPIRSKI POSTUPAK

Tri žene zaražene HIV-om nakon kozmetičkog tretmana: ‘Iznova su koristili igle‘

Ilustrativna fotografija

 Microgen Images/Sciencephoto/Profimedia/Microgen Images/sciencephoto/profimedia
Mnogi popularni kozmetički tretmani izvode se pomoću igala, poput botoksa i filera

Vjeruje se da su tri žene u Novom Meksiku zaražene HIV-om nakon "vampirskog tretmana", kozmetičkog postupka u kojem se ubrizgava vlastita krv kako bi se postigao mladoliki izgled, piše The Guardian.

Ovo su prvi zabilježeni slučajevi u kojim se netko zarazio tijekom kozmetičkih zahvata koji se rade pomoću igala, navode zdravstveni dužnosnici.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) rekao je u svom izvješću da je istraga klinike u periodu od 2018. do 2023. pokazala da su iznova koristili opremu namijenjenu jednokratnoj uporabi.

Iako je poznato da se HIV može prenijeti zaraženom krvlju putem nesterilnih igli, ovo je prvi put da je ovakav slučaj zabilježen tijekom nekog kozmetičkog tretmana.

Mnogi popularni kozmetički tretmani izvode se pomoću igala, poput botoksa i filera. „Vampirski tretman“ ili postupak upotrebe mikroiglica bogatih trombocitima uključuje vađenje krvi klijenta, odvajanje njenih komponenata, a zatim korištenje malih igala za ubrizgavanje plazme u lice kako bi se pomladila koža.

Odjel za zdravstvo počeo je istraživati spornu kliniku još u ljeto 2018. godine nakon što su obaviješteni da je žena u 40-im godinama bila pozitivna na HIV, iako nije imala poznate faktore rizika. Klinika je te jeseni zatvorena i pokrenuta je istraga, a vlasnik je procesuiran zbog bavljenja liječničkom djelatnošću bez dozvole.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 16:45