DRAMATIČNO UPOZORENJE

TRUJETE LI SVOJU DJECU? Stručnjaci: 'Roditelji djeci daju previše vitamina u žitaricama'

Mnogi roditelji brinu oko toga dobivaju li njihova djeca dovoljno vitamina iz hrane, no čini se da bi trebali početi brinuti dobivaju li možda djeca previše vitamina. U nedavno objavljenom izvještaju neprofitne organizacije za zaštitu okoliša Environmental Working Group upozorava se na to da djeca možda unose u organizam prevelike količine vitamina A, cinka i/ili nijacina iz žitarica koje jedu za doručak, a to treba zahvaliti zastarjelim podacima o nutritivnim svojstvima na deklaracijama tih proizvoda.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Naime, ukupna količina svakog nutrijenta u proizvodu bazira se na preporukama za dnevni unos za odrasle osobe, a te se vrijednosti nisu promijenile još od 1969., upozoravaju iz EWG-a. Američki medicinski institut (IOM) svake godine obnavlja preporučene dnevne vrijednosti na temelju aktualnih informacija o nutritivnim vrijednostima i potrebama. Prema njihovim smjernicama, djeca u dobi od 4 do 8 godina trebala bi konzumirati manje od 0,9 mg vitamina A, 15 mg nijacina i 12 mg cinka dnevno.

EWG je analizirao deklaracije više od 1.500 žitarica poznatih proizvođača koje djeca najčešće jedu za doručak te su otkrili da ih 114, što je oko 7 posto, sadrži vrlo velik postotak dnevno preporučene doze vitamina A, cinka i/ili nijacina po obroku. Prema istraživanju EWG-a, mnoga djeca pojedu više od jednog obroka – koji se obično definira kao ¾ šalice, odnosno u prosjeku 2,5 obroka, a to znači da s tim već dosežu ili čak i prelaze dnevno preporučenu dozu tih vitamina i bez konzumiranja bilo kakve druge ojačane hrane (poput mlijeka, jogurta i slično) ili uzimanja vitaminskih nadomjestaka.

A većini djece roditelji, upravo iz želje da im osiguraju dovoljan unos vitamina, daju i druge ojačane proizvode kao i vitaminske suplemente, čime se daleko premašuje preporučen dnevni unos tih vitamina. Na EWG-ovom popisu „pretjerano ojačnih žitarica“ proizvoda nalaze se razne žitarice, žitne pahuljice, mekinje i muesli, sveukupno 23 proizvoda, a neki od njih, poput Kellogg's Krave jastučića i Kellog's Cocoa Krispies kuglica imaju ambalažu s crtanim likovima koja je djeci jako privlačna.

Nedavno provedeno istraživanje je pokazalo da čak 45 posto djece unosi u organizam previše cinka, 13 posto previše vitamina A i 8 posto previše nijacina. A ako djeca uzimaju i vitaminske i mineralne suplemente te su brojke i daleko više: čak 72 posto djece koja uzima multivitamine je predozirano vitaminom A, 28 posto ih unosi previše nijacina, a 84 posto previše cinka.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

- Ono što bi svi roditelji trebali znati jest da prekomjeran unos nekih vitamina i minerala kratkoročno može uzrokovati gastrointestinalne probleme. No, dugoročno, posljedice mogu biti puno ozbiljnije: posljedice pretjeranog unosa vitamina A uključuju oštećenja jetre i koštanog sustava, pretjerani unos cinka može dovesti do slabljenja imunološkog sustava, a pretjerani unos nijacina do otrovanja jetre.

Zbog svega toga roditelji bi trebali dobro provjeriti deklaracije na omiljenim žitaricama svoje djece te odabrati drugi proizvod ukoliko smatraju da je taj previše ojačan vitaminima ili ako su zabrinuti zbog mekih simptoma koje ima njihovo dijete – upozorava dr. Jennifer Shu, pedijatrica iz Children's Medical Group u Atlanti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 20:40