PROJEKT

U bolnici ‘Sv. Katarina‘ kreće istraživanje molekularne osnove nastanka osteoartritisa koljena

Djelatnici Specijalne bolnice Sv. Katarina, Klinike za ortopediju Medicinskog fakulteta Sveučilišta Josip Juraj Strossmajer u Osijeku
Istodobno će se “OMICS” tehnologijom utvrditi mehanizam djelovanja mezenhimnih matičnih stanica na cijeljenje oštećene hrskavice

Znanstvenici Specijalne bolnice Sv. Katarina, kojoj je Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske nedavno dodijelilo naziv „Klinika za ortopediju Medicinskog fakulteta Sveučilišta Josip Juraj Strossmajer u Osijeku“ u suradnji s liječnicima iz Kliničke bolnice Merkur, Klinike za traumatologiju Kliničkog bolničkog centra "Sestre Milosrdnice", tvrtkama Labenom i Genosom, započeli su regrutiranje pacijenata oboljelih od osteoartritisa i njihovu randomizaciju (razvrstavanje), sukladno rezultatima dijagnostičke i kliničke obrade.

Projekt „Klinička i molekularna fenotipizacija osteoartritisa: personalizirani pristup dijagnostici i liječenju“ je započet s ciljem stjecanja novih znanja vezano uz patogenezu osteoartritisa s posebnim naglaskom na razumijevanja uloge molekula citokina, kemokina, mikro-ribonukleinskih kiselina (miRNA) i glikana u patogenezi ove bolesti. Multi OMICS pristupom objektivizirat će se na molekularnoj razini, utjecaj mezenhimnih matičnih te ostalih stanica stromalne vaskularne frakcije na cijeljenje hijaline hrskavice zgloba i okolnih struktura, ali i njihov sistemski utjecaj. Rezultati projekta će biti važni u implementaciji modela strojnog učenja i umjetne inteligencije, sa svrhom razvoja novih novih dijagnostičkih, prognostičkih i dijagnostičkih algoritama vezano uz osteoartritis. Istraživanje će se provoditi u Hrvatskoj i u suradnim institucijama iz inozemstva.

image
(Slijeva na desno, stoje) dr. Vilim Molnar, dr. med., specijalizant ortopedije i traumatologije, dr. Tadija Petrović, dr. med., specijalist ortopedije i traumatologije, doc.dr.sc. Željko Jeleč, dr. med., specijalist ortopedije, prof.dr. Sc. Igor Borić, dr. med., ravnatelj bolnice, doc.dr.sc. Damir Hudetz, dr. med., specijalist ortopedije, predstojnik Klinike, dr.sc. Eduard Rod, dr. med., specijalist ortopedije, dr. Borut Dobričić, dr. med., specijalist ortopedije i traumatologije.
(Sjede s lijeva na desno) prof.dr.sc. Darko Antičević, dr. med., specijalist ortopedije, dr. Trpimir Vrdoljak, dr. med., specijalist ortopedije, prof.dr.sc. Dragan Primorac, dr. med., predsjednik Upravnog vijeća bolnice, doc.dr.sc. Fabijan Čukelj, dr. med., specijalist ortopedije i traumatologije, doc.dr.sc. Dinko Vidović, dr. med., specijalist ortopedije i traumatologije.

Osteoartritis (OA) je degenerativna bolest zglobova i jedan od vodećih uzroka invalidnosti u modernom svijetu. Ova bolest će prema predviđanjima Ujedinjenih Naroda do 2050. godine zahvatiti više od 20% ukupne svjetske populacije iznad 60 godina starosti, a s obzirom na globalnu pojavu starenja stanovništva očekuje se kako će osteoartritis biti jedan od vodećih uzroka morbiditeta stanovništva U podlozi osteoartritisa glavnu ulogu ima oštećenje zglobne hrskavice, a kao posljedica oštećenja hrskavice dolazi do preraspodjele opterećenja i karakterističnih promjena koje se očituju radiološki, te klasificiraju posebnim bodovnim sustavima. Dob, oblik koštane abnormalnosti i zglobno preopterećenje imaju sinergističan utjecaj u nastanku osteoartritisa.

Liječenje osteoartritisa dugo se vremena temeljilo isključivo na modulaciji boli i u najtežim slučajevima ugradnjom totalne endoproteze. Nove spoznaje idu u prilog velikom napretku na polju tkivnog inženjeringa i regenerativne medicine, a jedna od metoda koje je u središtu interesa je i primjena mezenhimnih matičnih stanica u liječenju osteoartritisa. Riječ je o stanicama koje imaju sposobnost diferencijacije u specijalizirane stanice, a po definiciji, mezenhimne matične stanice (MSC) u određenim (laboratorijskim) uvjetima mogu formirati koštano, hrskavično, masno ili mišićno tkivo.

Zbog njihovih posebnih svojstva koja se očituju na mjestu ozljede (protuupalno, imunomodulatorno, proizvodnja novih krvnih žila, sprječavanje smrti stanica, itd) prvenstveno putem sekrecije niza bioaktivnih faktora, «otac» mezenhimalnih matičnih stanica Arnold Caplan nedavno je tijekom ISABS-ova kongresa u Splitu, predložio promjenu njihova naziva u «medicinal signaling cells».

Ranija istraživanja znanstvenika Specijalne bolnice Sv. Katarina su utvrdili da primjena autolognog mikrofragmentiranog masnog tkiva sa stromalnom vaskularnom frakcijom kod pacijenata s osteoartritisom dovodi do povećanja glikozaminoglikana u hijalinoj hrskavici što posljedično prati smanjenje boli te poboljšanje pokretljivosti promatranih pacijenata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. ožujak 2024 17:35