NA SVJETSKOJ RAZINI

U pandemiji značajno smanjena transplantacija organa, Hrvatska među zemljama s najizraženijim padom

Transplantacija/Ilustracija
 Neja Markicevic/Cropix
Transplantacija organa posebno je oštro pala u Japanu, zatim u Hrvatskoj i Mađarskoj i u Brazilu

Broj transplantacija organa značajno je smanjen u pandemiji, pokazalo je novo istraživanje, a među zemljama s najizraženijim padom je i Hrvatska.

Istraživanje je provelo Europsko društvo za transplantaciju organa u 22 zemlje. Rezultati su objavljeni u časopisu Lancet i pokazuju da je u prosjeku broj transplantacija na globalnoj razini pao za 15 posto.

Prvi val pandemije imao je razoran učinak na dostupnost organa u mnogim zemljama, produljio je liste čekanja i doveo do značajnog broja izgubljenih života, rekao je glavni autor studije Olivier Aubert, nefrolog na Odjelu za nefrologiju i transplantaciju bubrega u pariškoj bolnici Necker.

Dodao je kako je istraživanjem utvrđena snažna korelacija između porasta broja zaraženih u pojedinim zemljama i pada broja transplantacija.

Transplantacija organa posebno je oštro pala u Japanu (67 posto manje), zatim u Hrvatskoj i Mađarskoj (po 37 posto) i u Brazilu (29 posto).

No postoje i zemlje u kojima su promjene bile male. U Švicarskoj su transplantacije pale samo za jedan posto, u SAD-u za četiri posto, a u Norveškoj za sedam.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. lipanj 2022 20:06