EDUKATIVAN PROGRAM

U Rijeci starta prvi Festival menstruacije: ‘Započinjemo rad na njezinoj destigmatizaciji i detabuizaciji‘

Ilustrativna fotografija

 Tommaso Altamura/Alamy/Alamy/Profimedia/Tommaso Altamura/alamy/alamy/profimedia
Prvo izdanje festivala posvećeno je prvoj menstruaciji, menarhi, i time najviše djevojčicama u tom razdoblju života

Prvi Festival menstruacije u Hrvatskoj počinje u petak u Rijeci, a tijekom tri dana održat će se niz predavanja, panela i radionica. Kako ističe organizator, Udruga za građansku participaciju i ljudska prava PaRiter, u neformalnom festivalskom formatu govorit će se o menstruaciji kao temi o kojoj je u društvu važno govoriti, ali se dosad to činilo rijetko i, kako ocjenjuju, u sjeni je stigme.

Namjera je festivala otvoriti razgovor o menstruaciji, započeti rad na njezinoj, kako navode, destigmatizaciji i detabuizaciji, ali i nastaviti rad na smanjenju menstrualnog siromaštva koji je PaRiter započeo 2020. godine prvim hrvatskim istraživanjem o menstrualnom siromaštvu, što je posljedično dovelo do smanjenja PDV-a na menstrualne potrepštine s 25 na 13 posto.

Prvo izdanje festivala posvećeno je prvoj menstruaciji, menarhi, i time najviše djevojčicama u tom razdoblju života. Organizatorice smatraju da je izuzetno važno u samim počecima spolnog sazrijevanja graditi zdrav odnos prema tijelu te sa znanjem i razumijevanjem pratiti njegove promjene, jer je to osnova za zdrav psihofizički razvoj.

U programu festivala su predstavljanje društvenog utjecaja istraživanja o menstrualnom siromaštvu, gestalt psihološka radionica o emocionalnim procesima tijekom menstrualnog ciklusa, predavanje za roditelje čije djevojčice počinju menstruirati i radionica za same djevojčice.

Priredit će se i okrugli stol te predavanje o menstrualnom diskursu, filmski program, kreativne radionice za najmlađe, razgovori o ženskoj seksualnosti te glazbeno-klupski program.

U subotu će se prirediti radionica izrade suradničkog fanzina te interaktivna radionica osmišljena prvenstveno za srednjoškolski uzrast. Održavat će se na engleskom jeziku, pod vodstvom makedonske inicijative PERIOD, a polaznice će biti informirane o fazama menstrualnog ciklusa, s prednostima i manama različitih menstrualnih proizvoda, s konceptom menstrualnog zdravlja, menstrualnog siromaštva i menstrualne stigme.

Toga dana održat će se okrugli stol pod nazivom "Menstruacija: arhetip, tabu, estetika", a govorit će autorice znanstvenih radova na temu menstruacije.

Posljednjeg dana festivala, 22. travnja, održat će se radionica izrade jastučića-lutkice u obliku kapljice za djevojčice od 9 do 13 godina te predavanje o izazovima prve menstruacije za roditelje i individualno savjetovanje pod vodstvom psihologinje Tee Vehovec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:01