SVE KREĆE S OSIPOM

U škole i vrtiće vratila se poznata zarazna bolest, ambulante pune: ‘Najčešće dođu zdrava djeca...‘

Peta bolest/Ilustracija

 Dr H.c.robinson/Sciencephoto/Profimedia/Dr H.c.robinson/sciencephoto/profimedia
Javlja se epidemijski, svakih tri do pet godina, a prebolijevanjem se stječe imunitet

Virusna bolest koju zovu ‘bolest ispljuskanih obraza‘ ili pak ‘peta bolest‘, hara vrtićima i školama i puni pedijatrijske ordinacije.

Sve kreće s osipom, no riječ je o blagoj virusnoj bolesti za koju uglavnom nije potrebno liječenje. Rizični su tek imunkompromitirani i trudnice. Prvi simptomi su umor, manjak apetita i bol u zglobovima,

"Potom se javlja karakterističan simptom, a to je crvenilo obraza, tako je bolest dobila ime, bolest ispljuskanih obraza. Iza toga slijedi osip koji se širi po tijelu kada se razvije taj osip dijete nije više zarazno, može u kolektiv, može u vrtić", objasnio je za Novu TV infektolog Neven Papić.

Nikolina Ivančević iz Đakova s kćeri je došla na pregled, a liječnik joj je dijagnosticirao petu bolest, prepoznatljivu po osipu na licu.

"Kćerkica mi je došla u ponedjeljak iz škole imala je veliki osip po licu, na što sam se zabrinula, prvo sam pomislila da je alergija ili od sunca. Kod kuće sam ju okupala, sredila te je prespavala. Ujutro se još više pogoršalo i odvela sam ju doktoru", rekla je.

Liječnici kažu porast pete bolesti bilježe posljednjih mjesec dana. Javlja se epidemijski, svakih tri do pet godina, a prebolijevanjem se stječe imunitet. Prije izbijanja osipa neka djeca imaju simptome slične prehladi.

"To su najčešće zdrava djeca koju dođu s tegobama gripa sličnim simptomima kao što je vručića ili slično ili s tipičnim osipom koji se uklapa u petu bolest. Zarazani su pet do deset od izloženosti, a zaraznost traje najčešće pet dana. Kada se već pojavi osip djeca najčešće nisu zarazna", poručio je Mario Mašić, pedijatar.

Širi se u vrtićima i školama, a većina odraslih je to u djetinjstvu preboljela. No roditelje zabrine osip.

"Normalno da se kao majka zabrinem jer mi je to nešto novo, nisam se susretala s tim. Onda sam bila malo zabrinuta i vodili smo higijenu oko toga, sprejali ali dobro, bilo je ok, prošlo je dobro", izjavila je Jelica Dumenčić iz Đakova.

Zato i liječnici poručuju - nema mjesta panici srećom riječ je o blagoj bolesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 22:40