POD PALJBOM KRITIKA

U TRUDNOĆI JELA SAMO 20 BANANA DNEVNO Rodila zdravog dječaka: 'Ne morate postati kit dok čekate bebu'

Australka Loni Jane Anthony (25), koja je cijelu trudnoću držala dijetu i jela samo banane - rodila je zdravu bebu.

Mlada Loni našla se pod paljbom kritika zbog svoga bloga Aleven:11 na kojemu promovira ekstremnu dijetu koja podrazumijeva uglavnom prehranu bananama. Fotografije objavljuje na svom Instagram profilu.

Nakon rođenja sina teškog 3,9 kilograma, koji je potpuno zdrav, Loni je istaknula kako su dobra linija i dobro zdravlje mogući i za vrijeme trudnoće.

'Za vrijeme trudnoće dobila sam 17 kila, no to je bila težina ploda i tekućine koja se nakupila u ovih devet mjeseci. Samo dva dana nakon poroda smršavila sam 10 kilograma. Nekoliko dana kasnije vratila sam se jogi koju prakticiram kao i biciklizmu. Eto, ja sam živi dokaz da ne morate postati ogromni kit za vrijeme trudnoće. Nije nužno da nabacite toliko kilograma da ih se nakon trudnoće više ne nikada ne možete riješiti', ponosno objašnjava Loni.

Banane je Loni počela jesti kada se razboljela te odlučila ostaviti nezdravi stil života u kojem se njena prhrana sastojala od junk fooda i gaziranih pića.

Australka nije sama osmislila svoju dijetu. Preuzela ju je od dr. Douglasa M. Grahama čija je dijeta nazvana 80/10/10 popularna među sportašima. To znači da se preporuča unos 80 posto voća i povrća, 10 posto proteina i 10 posto masnoća.

Iako su banane bogate vlaknima i vitaminima, stručnjaci ne preporučaju više od dvije banane dnevno, jer predoziranje može uzrokovati, glavobolje, pospanost i karijes.

Važno je napomenuti - iako je Loni rodila potpuno zdravu bebu, prehrana koja se zasniva isključivo ili u ovako visokom postotku na bananama sigurno nije za preporuku. Ženama bi uvijek, a posebno u tom periodu života primarni cilj trebala biti uravnotežena, nutricionistički bogata i raznovrsna hrana koja sadrži sve hranjive tvari nužne za funkcioniranje ljudskog organizma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 16:23