OPASNI PESTICIDI

U više od polovice testiranih namirnica pronađene ‘vječne kemikalije‘: ‘Moramo ih zabraniti, povezuju se s rakom‘

Jagode, ilustrativna fotografija

 J. De Meester/Imagebroker/Profimedia/J. De Meester/imagebroker/profimedia
Nick Mole iz Pan UK-a tvrdi da su PFA pesticidi ‘apsolutno nepotrebni‘ za uzgoj hrane

Britanska bi vlada trebala zabraniti 25 pesticida koji sadrže takozvane ‘vječne kemikalije‘. Ti su potencijalno štetni otrovi pronađeni u više od polovice testirane hrane i pića dostupnih Britancima.

PFA kemikalije, toksini kojima su za razgrađivanje u okolišu potrebna stoljeća, pronađene su u više od 3300 uzoraka koje je 2022. godine testirala britanska vlada, piše Sky News.

Kako se PFA mogu akumulirati u živim organizmima, a povezuju se s ozbiljnim zdravstvenim stanjima, skupina Pan UK je pozvala na zabranu 25 PFA pesticida koji se koriste u Ujedinjenom Kraljevstvu, a od njih se šest klasificira kao ‘vrlo opasni‘.

Od svih testiranih namirnica, jagode su bile najgore: čak 95 % od 120 testiranih uzoraka sadržavalo je PFA.

Hrana i piće testirani su na tragove oko 400 pesticida, stoji u izvješću savjetodavnog odbora za ostatke pesticida Ministarstva okoliša.

Breskve, krastavci, marelice i grah sadržavali su najmanje 15 % uzoraka s PFA kemikalijama. Izvješće kaže da je 56,4 % testiranih uzoraka sadržavalo ostatke pesticida koje su testirali, no to je bilo ispod maksimalne razine ostataka pesticida zakonom dopuštene u hrani, dok je 1,8 % uzoraka sadržavalo ostatke pesticida iznad te dopuštene razine.

U izvješću se navodi i da britanska Izvršna služba za zdravlje i sigurnost provodi procjenu rizika svih ostataka pesticida pronađenih u programu testiranja te poduzima daljnje radnje ako se prepoznaju rizici za zdravlje.

- Korisno je reći da, čak i kada hrana sadrži ostatke iznad dopuštenog, rijetko se pronalazi bilo kakav rizik za zdravlje ljudi koji su jeli tu hranu, navodi se u izvješću.

Otkriveno je da 61 % uzoraka grožđa od 109 testiranih uzoraka sadrži PFA, kao i 56 % od 121 uzoraka trešanja, 42 % od 96 uzoraka špinata te 38 % od 96 uzoraka rajčice.

Nick Mole iz Pan UK-a tvrdi da su PFA pesticidi ‘apsolutno nepotrebni‘ za uzgoj hrane te je pozvao britansku vladu da zabrani 25 pesticida koji se trenutno koriste.

- S obzirom na sve veći broj dokaza koji povezuju PFA s teškim bolestima poput raka, jako je zabrinjavajuće da britanski potrošači nemaju drugog izbora nego konzumirati te kemikalije, a neke od njih ostaju u njihovim tijelima još jako dugo, rekao je i dodao:

- Hitno moramo razviti bolje razumijevanje zdravstvenih rizika povezanih s tim ‘vječnim kemikalijama‘ i učiniti sve što ih možemo da ih isključimo iz prehrambenog lanca.

Organizacija ističe i da bi ministri morali povećati potporu poljoprivrednicima kako bi im pomogli da budu manje ovisni o tim kemikalijama i usvoje sigurnije i održivije alternative.

- Postavili smo stroga ograničenja na razine ostataka pesticida u hrani za potrošače i hrani za životinje. Ta su ograničenja postavljena ispod razine koja se smatra sigurnom za prehranu ljudi, kao i za hranu proizvedenu u Ujedinjenom Kraljevstvu te hranu uvezenu iz drugih zemalja, rekao je za Sky news glasnogovornik Odjela za okoliš i ruralna pitanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 10:24